Menu Zamknij

Dorsz w sosie koperkowym

Wszyscy wiedzą, że ryby to źródło witamin i kwasów omega 3, dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej. Zazwyczaj podajemy je smażone w panierce, ale istnieje wiele innych sposobów na ich przyrządzenie. Idealnym przykładem może być pomysł na rybę w sosie koperkowym. Takie danie najlepiej smakuje z duszonymi ziemniakami i ulubioną surówką! 🙂

Składniki:

  • około 400 g filetu z dorsza
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby
  • 1 pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Rybę pokroić na mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć w mace.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać 2 łyżki masła. Usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Następnie rybę przełożyć na talerz.
3. Na patelnię dać 1 łyżkę mąki. Zrobić zasmażkę, ale nie rumienić. Następnie powoli wlać bulion, cały czas mieszać. Początkowo mogą powstać grudki, ale jak będziemy cały czas mieszać to mąka się rozpuści. Następnie powoli wlewać śmietankę. Nadal cały czas mieszać. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Na końcu dodać umyty, pokrojony koperek. Wymieszać i przełożyć do sosu usmażone filety rybne.

Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *