Składniki:
- około 400 g filetu z dorsza
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby
- 1 pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę pokroić na mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć w mace.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać 2 łyżki masła. Usmażyć filety z obu stron na złoty kolor. Następnie rybę przełożyć na talerz.
3. Na patelnię dać 1 łyżkę mąki. Zrobić zasmażkę, ale nie rumienić. Następnie powoli wlać bulion, cały czas mieszać. Początkowo mogą powstać grudki, ale jak będziemy cały czas mieszać to mąka się rozpuści. Następnie powoli wlewać śmietankę. Nadal cały czas mieszać. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Na końcu dodać umyty, pokrojony koperek. Wymieszać i przełożyć do sosu usmażone filety rybne.
Dobry sosik do ziemniaków. Obłęd!