Menu Zamknij

Kruche ciasteczka maślane

Na przygotowanie ciasta weekendowego trzeba zawsze poświęcić trochę czasu, jednak zdarzają się takie sytuacje, że spodziewamy się lada chwila gości i potrzebujemy dosłownie ekspresowego deseru. Wówczas z opresji mogą nas uratować kruche ciasteczka maślane, które robi się około 30 minut. Takie ciastka na pewno zasmakują waszym gościom!

Składniki:

  • 120 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy 
  • cukier do obsypania ciasteczek


Przygotowanie:
1. Do miski dodać przesiać mąkę. Dodać cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem lub siekaczką. Następnie ręką zagnieść gładkie ciasto.
2. Z przygotowanego ciastka formować niewielkie kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Cukier wsypać do miseczki lub na talerz i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Następnie kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczyć dłonią. Ciastka układać w odstępach, ponieważ podczas pieczenia urosną. Piec w temperaturze 190 st.C. przez 10 minut.
3. Ostudzone ciastka przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasteczka owsiane z żurawiną - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *