Pomysł na dzisiejsze danie zrodził się z przypadku, ponieważ miałam w lodówce plasterki ananasa i chciałam je jakoś wykorzystać. Ze względu, że bardzo lubię łączyć mięso z owocami to postanowiłam przygotować kurczaka w curry z ananasem. Połączenie to okazało się strzałem w dziesiątkę i smakowało całej mojej rodzince! Sos podałam z ulubionym ryżem. 🙂
Składniki:
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1/2 papryczki chili
- 120 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry, wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso, podsmażyć do zrumienienia. Zdjąć z patelni.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na patelnię i zeszklić. Następnie dodać obrany i pokrojony czosnek. Wsypać pozostałe curry. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki i śmietankę. Chwilę podgotować. Dodać podsmażone mięso, pokrojoną papryczkę chili oraz pokrojonego ananasa. Można też dodać 1/4 szklanki soku z ananasa. Dusić 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
3. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.