Menu Zamknij

Ciastka Amerykany

Amerykany to ciastka, które znam z cukierni. Kupowałam je nieraz moim dzieciom jak chodziły do szkoły. Są to bardzo miękkie, pulchne ciasteczka przypominające biszkopt i polane lukrem. Robi się je szybko, jedynym utrudnieniem może być nieprzyjemny zapach amoniaku ulatniający się podczas pieczenia. Jednak mimo to warto spróbować, ponieważ Amerykany są przepyszne!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli
  • lukier do dekoracji

Przygotowanie:
1. Masło roztopić i ostudzić.
2. Jajka zmiksować z mlekiem. Dodać szczyptę soli, mąkę, cukier, amoniak oraz ostudzone masło. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po 1 łyżce ciasta tworząc stożki i w dość dużych odstępach, ponieważ ciastka urosną. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, aby wystygły i odparował amoniak.
4. Ostudzone ciastka udekorować lukrem. Do lukru można dodać trochę soku z cytryny.

Opublikowany wCiasta i desery

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *