Placki jogurtowe z bananami to prosty sposób na szybki obiad lub podwieczorek dla naszych dzieci. Są proste w przygotowaniu i można je robić z różnymi owocami. Konsystencja ciasta powinna być dosyć gęsta, ponieważ placuszki ładnie rosną i są puszyste. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżej konfitury. 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 kubek jogurtu naturalnego (180 g)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
Przygotowanie:
1. Jajko wbić do miski, dodać cukier puder, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy. Zmiksować na wolnych obrotach. Dodać jogurt. Zmiksować do połączenia składników. Banana obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
3. Podawać z ulubionymi owocami posypane cukrem pudrem.