Menu Zamknij

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki to jedno z podstawowych warzyw w naszej kuchni. Zazwyczaj podajemy je ugotowane jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonych lub smażonych mięs oraz sosu. Pomysłów na przygotowanie dań z ziemniaków, a ja dzisiaj na obiad zrobiłam faszerowane ziemniaki z piekarnika. Do zrobienia tego dania musimy wybrać większe, najlepiej podłużne i nieuszkodzone warzywa i takie, które podczas gotowania się nie rozpadną. Ziemniaków przed gotowaniem nie obieramy, dlatego należy je dokładnie umyć. Faszerowane ziemniaki z piekarnika można przygotować na wiele sposobów. W moim przypadku farsz zrobiłam z boczku wędzonego, cebuli, szczypiorku i żółtego sera. Smaczne i aromatyczne faszerowane ziemniaki z piekarnika stanowią samodzielny posiłek obiadowy, można je podawać również z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Składniki na Faszerowane ziemniaki z piekarnika:

  • 3 duże ziemniaki
  • 60 g boczku wędzonego
  • 50 g żółtego sera tartego
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia
Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Przygotowanie Faszerowanych ziemniaków z piekarnika:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ugotować ziemniaki do miękkości. Następnie garnek zdjąć z ognia, odlać gorącą wodę, ziemniaki odstawić do przestudzenia.
  2. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Boczek przełożyć na patelnię i wstawić na gaz. Smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię przełożyć pokrojoną cebulę. Smażyć do zrumienienia cebuli. Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Przestudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć środek pozostawiając zapas 0,5 cm i przełożyć do miski. Środek z ziemniaków podusić widelcem, dodać podsmażony boczek z cebulą, szczypiorek i połowę startego sera. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym. Przygotowanym farszem wypełnić wydrążone ziemniaki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać pozostałym tartym serem.
  6. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut.
  7. Polecam wypróbować przepis na pieczarki faszerowane serem.
Faszerowane ziemniaki z piekarnika
Faszerowane ziemniaki z piekarnika
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *