Menu Zamknij

Surówka z selera i marchewki

Ser to warzywo o bardzo charakterystycznym smaku, które przeważnie spożywamy w formie gotowanej jako składnik zup, gulaszy lub sałatek. Gotowanie jednak obniża wartość odżywczą selera, dlatego to warzywo najlepiej gotować na parze lub spożywać na surowo. Dzięki jedzeniu selera na surowo dostarczamy organizmowi najwięcej składników odżywczych i witamin. Najpopularniejszą formą spożywania warzyw na surowo są różnego rodzaju surówki, przykładem na to może być surówka z selera i marchewki. Słodka marchew, wyrazisty w smaku seler korzeniowy to składniki, które razem stanowią ciekawą kompozycję smakową. Jeżeli chcemy, aby surówka z selera i marchewki była pikantna to dodajemy więcej pieprzu, natomiast jeżeli lubimy łagodniejsze smaki to możemy dodać trochę cukru. Zamiast cukru można do surówki dodać namoczone rodzynki i ten sposób ją dosłodzić. W mojej wersji ta surówka jest z dodatkiem majonezu, ale można go zastąpić jogurtem naturalnym lub kwaśną, gęstą śmietaną. Szybka i zdrowa surówka z selera i marchewki to smaczny dodatek do drugiego dania obiadowego. Będzie dobra zarówno do pieczonych lub smażonych mięs, jak też do ryb.

Surówka z selera i marchewki

Składniki na Surówkę z selera i marchewki:

  • 1 marchew
  • 1/2 niedużego selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki majonezu
Surówka z selera i marchewki

Przygotowanie Surówki z selera i marchewki:

  1. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do miski, w której będziemy robić surówkę.
  2. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do miski z marchewką.
  3. Jabłko umyć, obrać (niekoniecznie, można zetrzeć ze skórką), usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski z marchwią i selerem.
  4. Całość skropić sokiem z cytryny. Dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  5. Miskę z surówką przykryć, odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  6. Polecam wypróbować przepis na surówkę z selera z żurawiną.
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki
Opublikowany wSurówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *