Menu Zamknij

Warkocz z ciasta francuskiego

Warkocz z ciasta francuskiego to rodzaj zapiekanki w kształcie rolady. Farsz do takiej zapiekanki możemy przygotować z dowolnych składników, w zależności co mamy w lodówce i co kto lubi. Może on być warzywny lub (tak jak w moim przypadku) z dodatkiem filetu z piersi kurczaka. Robiąc warkocz z ciasta francuskiego ważnym dodatkiem jest starty, żółty ser, który łączy ze sobą wszystkie składniki nadzienia, dzięki czemu zapiekanka po upieczeniu i pokrojeniu na porcje nie rozpada się. Apetyczny i atrakcyjnie wyglądający warkocz z ciasta francuskiego to pomysł na ciepły obiad lub kolację. Będzie też smaczną przekąską na rodzinnym przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Warkocz z ciasta francuskiego to proste i łatwe danie, a jeżeli nadzienie przygotujemy sobie dzień wcześniej to reszta pójdzie bardzo szybko.

Warkocz z ciasta francuskiego

Składniki na Warkocz z ciasta francuskiego:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka w proszku do kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Warkocz z ciasta francuskiego

Przygotowanie Warkocza z ciasta francuskiego:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Dokładnie wymieszać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jeżeli szpinak mamy w liściach to pokroić na drobniejsze kawałki (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego). Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki (jeżeli są duże pieczarki to pokroić drobniej).
  3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć. Następnie przesunąć cebulę na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Smażyć do zrumienienia mięsa. Kolejno dodać pokrojone pieczarki, wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać rozdrobniony szpinak, wymieszać i smażyć do odparowania płynu. Całość doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.
  4. Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania i rozwinąć na blaszce (można przełożyć na papier do pieczenia lub pozostawić na papierze od ciasta). Środek ciasta wzdłuż posypać połową startego żółtego sera. Następnie wyłożyć przestudzony farsz. Posypać ponownie startym żółtym serem. Brzegi ciasta ponacinać w paski o szerokości około 2 cm (tak, jak na poniższym zdjęciu) i zawijać do środka na przemian tworząc warkocz. Końcówki warkocza zlepić ze sobą.
  5. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem i przy pomocy pędzelka posmarować wierzch ciasta. Posypać sezamem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 25-30 minut (do zrumienienia).
  6. Polecam wypróbować przepis na sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami.
Warkocz z ciasta francuskiego
Warkocz z ciasta francuskiego
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *