Menu Zamknij

Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami

Organizując jakąś imprezę ze znajomymi w domu, staram się przygotować coś prostego, a jednocześnie smacznego do zjedzenia. Zazwyczaj są to przekąski na jeden kęs, niektóre podaję na zimno, ale robię też takie na ciepło. Najlepsze do tego typu dań jest ciasto francuskie, z którego możemy zrobić zarówno proste ciasteczka na słodko, jak też wytrawne przekąski. Takie też są dzisiejsze moje sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami, które zrobiłam na imprezę sylwestrową. Przekąski takie robi się bardzo szybko, a jeżeli farsz przygotujemy sobie dzień wcześniej to sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami zrobimy w tempie ekspresowym. Farsz do sakiewek może być dowolny, w zależności co mamy w lodówce i co lubimy, ale zawsze zrobią dobre wrażenie na naszych gościach. Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami najlepiej smakują na ciepło, ale można też je zajadać na zimno.

Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki na Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku
  • 150 g pieczarek
  • 1 nieduża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 kawałków pomidorów suszonych w oliwie
  • 40 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami

Przygotowanie Sakiewek ze szpinakiem i pieczarkami:

  1. Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie na patelnię dodać pieczarki, smażyć do momentu odparowania nadmiaru płynu. Kolejno na patelnię dodać szpinak (jeżeli korzystamy ze świeżego szpinaku to pokroić je na mniejsze kawałki), obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączone z zalewy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość i farsz zgęstnieje. Zdjąć patelnię z ognia, pozostawić do przestudzenia.
  2. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, podsypać mąką pszenną, delikatnie rozwałkować, aby powstał kwadrat. Następnie podzielić na mniejsze kwadraty. Na środku każdego kwadracika ułożyć porcję farszu, posypać startym żółtym serem. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem, posmarować rogi kwadratu i skleić je ze sobą na czubku na kształt koperty. Tak przygotowane sakiewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Rozbełtanym jajkiem posmarować wierzch przygotowanych sakiewek. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15-20 minut (do zrumienienia).
  4. Polecam wypróbować przepis na krążki cebulowe.
Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami
Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Przekąski, Śniadanie i kolacja

5 Komentarzy

  1. Pingback:Stromboli - Danka Pichci

  2. Pingback:Serowe paluchy - Danka Pichci

  3. Pingback:Rogaliki z szynką i serem - Danka Pichci

  4. Pingback:Sakiewki z pieczarkami i kurczakiem - Danka Pichci

  5. Pingback:Warkocz z ciasta francuskiego - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *