Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i cukinią to danie, które możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia po powrocie z pracy włożyć do nagrzanego piekarnika i po 40 minutach obiad gotowy. Przygotowując zapiekanki makaronowe warto eksperymentować z różnymi dodatkami warzywnymi. Zmieniać je można w zależności od sezonu czy upodobań smakowych rodziny. U mnie tym razem powstała zapiekanka makaronowa z kiełbasą i cukinią oraz czerwoną papryką i cebulą, a całość zalałam sosem śmietanowo-serowym. Ja użyłam startego sera gouda, ale może on być inny, np. cheddar, ementaler lub mozzarella w kawałku. Sprawdzą się również sery pleśniowe, na przykład brie lub camembert, jeżeli takie lubimy. Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i cukinią w sosie śmietanowo-serowym to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki na naczynie żaroodporne o wymiarach 24×19 cm.
Składniki na Zapiekankę makaronową z kiełbasą i cukinią:
- 250 g makaronu świderki (może być inny: kokardki, kolanka)
- 350 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
- 250 g cukinii
- 1 czerwona papryka (160 g)
- 1 duża biała cebula (około 130 g)
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- 150 g żółtego sera startego
- sól, pieprz, ostra papryka i papryka wędzona w proszku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
Przygotowanie Zapiekanki makaronowej z kiełbasą i cukinią:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzić, pozostawić na sicie.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski lub kostkę.
- Cukinię umyć (nie obierać), pokroić w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię przełożyć kiełbasę, smażyć do zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę (jeżeli z kiełbasy wytopi się mało tłuszczu to dodać 2 łyżki oleju rzepakowego). Chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i papryką wędzoną. Smażyć około 5 minut. Na koniec doprawić majerankiem, wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wsypać makaron. Dodać zawartość patelni. Całość wymieszać. Śmietankę przelać do kubka, dodać starty żółty ser (pozostawić 2 łyżki sera do posypania zapiekanki), wymieszać. Wlać do naczynia żaroodpornego, delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30-40 minut.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę gołąbkową.
Pingback:Zapiekanka chłopska - Danka Pichci