Menu Zamknij

Ogórki curry na słodko-kwaśno

Ogórki w ten sposób przygotowane jadłam swego czasu u bratowej i wtedy bardzo mi zasmakowały, że aż musiałam poprosić ją o przepis. Od tego momentu robię je co roku na zimę. Dodatkowo mam te warzywo ze swojego ogrodu, więc przetwory zawsze mi się udają. Ogórki curry mają niepowtarzalny smak, że mogłabym od razu zjeść cały słoik. Wykorzystuję je do kanapek czy jako przystawka do obiadu. 🙂

Składniki:

  • 4kg większych ogórków
  • cebula
  • gorczyca
  • liść laurowy
  • liść selera
Zalewa:
  • 1l wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy curry

Przygotowanie:

1. Składniki zalewy zagotować w garnku, pozostawić do ostudzenia.
2. Cebulę obrać, pokroić w pół-plastry.
3. Do słoików na dno włożyć pół-plastra cebuli, jeden liść laurowy, kawałek liścia selera.
4.Ogórki obrać, wyciąć nasiona i pokroić w słupki. Następnie układać w słoikach. 
5. Do słoików wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i zalać zalewą. 
6. Tak przygotowane słoiki pozamykać i zagotować.

Opublikowany wPrzetwory

2 Komentarze

  1. Pingback:Ogórki w miodzie - Danka Pichci

  2. Pingback:Ogórki w curry i kurkumie - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *