Menu Zamknij

Szarlotka sypana

Najpopularniejszym i najbardziej lubianym przez wszystkich ciastem z jabłkami jest oczywiście szarlotka. Istnieje wiele sposobów na ich zrobienie i każdy na pewno ma swoje ulubione. Najbardziej znana jest oczywiście szarlotka na cieście kruchym lub z połówkami jabłek, czyli Szarlotka Cesarska, ale najłatwiejsza jest chyba szarlotka sypana. Podczas robienia szarlotki sypanej najwięcej czasu (oczywiście poza pieczeniem w piekarniku) poświęcimy na przygotowanie jabłek, to znaczy ich obranie i starcie na tarce. Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaśne i soczyste. Ja użyłam odmiany szara reneta. Przygotowując szarlotkę sypaną nie potrzebujemy miksera, nie musimy zagniatać ciasta oraz nie dodajemy jajek, a mimo to ciasto jest bardzo smaczne. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto to gorąco wam polecam wypróbować przepis na szarlotkę sypaną! Mi i mojej rodzince bardzo smakowała. Mam nadzieję, że wy również zachwycicie się tym pysznym ciastem tak, jak my!

Szarlotka sypana

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×28 cm.

Składniki na Szarlotkę sypaną:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g dobrze schłodzonego masła
Szarlotka sypana

Przygotowanie Szarlotki sypanej:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do większej miski. Dodać kaszę manną i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki cukru i wymieszać do połączenia składników.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem i wyłożyć 1/3 sypkich składników. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć 1/3 kostki masła. Następnie rozsmarować połowę przygotowanych jabłek. Na jabłka wyłożyć kolejną warstwę sypkich składników. Wyrównać i zetrzeć 1/3 kostki masła. Następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej, wyrównać i przykryć trzecią częścią sypkich składników. Wyrównać i na wierzch zetrzeć resztę masła.
  4. Blaszkę z szarlotką sypaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana
Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

  1. Pingback:Szarlotka orzechowa z bezą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *