Z ciasta francuskiego można przyrządzić wiele różnych przekąsek na imprezy i nie tylko. Można je zrobić w wersji słodkiej lub wytrawnej. Ja postanowiłam przygotować ślimaczki serowe z dodatkiem suszonych pomidorów i pora. Takie ślimaczki serowe to będzie doskonała propozycja na zbliżającą się imprezę sylwestrową i nie tylko. Jest to prosta i szybka przekąska, z przygotowaniem której każdy sobie poradzi. Warto wspomnieć, że takie ślimaczki serowe smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można do nich dodatkowo podać ulubiony sos, na przykład tysiąca wysp lub czosnkowy. Ślimaczki serowe w każdej wersji będą smakować wyśmienicie, a podczas imprezy błyskawicznie znikną ze stołu. Taką przekąskę możemy zrobić na przykład rano w dniu imprezy, a później przed przyjściem gości wstawić do piekarnika i gotowe. Jeśli chodzi o farsz do takich ślimaczków to można go dowolnie modyfikować, na przykład dodać paprykę czy szynkę.
Składniki na Ślimaczki serowe:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- kawałek pora (biała część) – około 60 g
- 4-5 pomidorów suszonych w oleju
- 250 g kremowego serka twarogowego z ziolami
- około 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 1 żółtko do posmarowania ślimaczków
Przygotowanie Ślimaczków serowych:
- Szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki ze szczypiorkiem. Pora pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników. Do miseczki dodać serek twarogowy, starty żółty ser, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować, posmarować farszem i zwinąć od dłuższych brzegów równocześnie do środka (jak na zdjęciu). Zwiniętą roladę, pokroić na kawałki o długości około 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozbełtać widelcem w miseczce i posmarować nim wierzch ślimaczków.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
- Polecam wypróbować przepis na kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem oraz ślimaczki z boczkiem.
Pingback:Krążki cebulowe - Danka Pichci
Pingback:Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami - Danka Pichci