Przepisów na ślimaczki z ciasta francuskiego jest bardzo dużo i praktycznie zawsze można coś znaleźć w lodówce, z czego zrobimy farsz do takiej przekąski. U mnie dzisiaj powstały ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Jest to chyba najprostszy przepis na tego typu danie. Oprócz ciasta francuskiego potrzebujemy jeszcze czterech podstawowych składników, a są to pieczarki, cebula, czosnek i starty żółty ser. Nie wspominam tu o ketchupie, ponieważ można go pominąć, a przygotowany farsz wyłożyć bezpośrednio na ciasto. Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami są proste i szybkie w przygotowaniu. Farsz pieczarkowy możemy zrobić dzień wcześniej, a następnego dnia tylko chwila moment, 15 minut w piekarniku i mamy gotową przekąskę. Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami najlepiej smakują ciepłe, chociaż na zimno też są dobre. Świetnym dodatkiem do takiej przekąski będzie ketchup, sos czosnkowy lub inny. Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami to smaczna przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy i spotkanie ze znajomymi lub na rodzinną kolację.
Składniki na Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g)
- 300 g pieczarek
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 100 g żółtego sera
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Ślimaczków z ciasta francuskiego z pieczarkami:
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę masła. Dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do odparowania płynów. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać starty ser, pozostawiając trochę do posypania ślimaczków po wierzchu. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
- Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować ketchupem i wyłożyć podsmażone pieczarki. Rozprowadzić po całym cieście. Następnie zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku ciasta. Tak zwinięte podzielić na kawałki o grubości około 2 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami posypać po wierzchu pozostałym startym żółtym serem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut do zrumienienia.
- Polecam wypróbować przepis na ślimaczki serowe.