Łopatka w sosie musztardowym to tak zwana sztuka mięsa pieczona w całości. U mnie jest to jednokilogramowy kawałek łopatki, ale może to też być mięso z szynki, ewentualnie karkówka. Ja wybrałam łopatkę, ponieważ nie jest ona zbyt tłusta w porównaniu do karkówki, a tylko nieco poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową, dzięki czemu mięso podczas pieczenia nie wysycha. Łopatka w sosie musztardowym to danie, które praktycznie robi się samo, ponieważ mięso po zamarynowaniu odkładamy na kilka godzin do lodówki, a następnie w całości pieczemy w piekarniku. Dodatkowo kawałek mięsa obkładamy pokrojoną w plastry cebulą. Gdyby podczas pieczenia wyparowały wszystkie płyny, to można wlać niedużą ilość ciepłej wody. Łopatkę po zamarynowaniu można również włożyć do rękawa piekarniczego, całość ułożyć na blaszce od piekarnika i piec jak w przepisie, a 15 minut przed końcem pieczenia rękaw rozciąć, aby mięso się zrumieniło. Łopatka w sosie musztardowym może być podawana na ciepło jako danie obiadowe, natomiast po wystudzeniu i pokrojeniu w plastry sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Tak przygotowana pieczeń z łopatki jest soczysta, krucha, aromatyczna, łatwa do przygotowania bez dużego nakładu czasu i pracy.
Składniki na Łopatkę w sosie musztardowym:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
Marynata:
- 3 łyżeczki ostrej musztardy dijon
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie Łopatki w sosie musztardowym:
- Mięso umyć, osuszyć. Usunąć zbędne błonki. Zrobić trzy nacięcia na wierzchu w poprzek na głębokość około 2 cm. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i powkładać w nacięcia.
- Składniki marynaty przełożyć do miseczki, wymieszać razem do połączenia składników.
- Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać pozostałą marynatę. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (można na całą noc).
- Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Mięso wyjąć z lodówki, obłożyć pokrojoną cebulą. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 1,5-2 godziny. Jeżeli chcemy, aby mięso się zrumieniło to 15-20 minut przed upływem tego czasu możemy zdjąć pokrywkę.
- Polecam wypróbować przepis na karkówkę w marynacie musztardowo-ziołowej.