Uważam, że ciasto francuskie daje nam wiele możliwości. Smakuje zarówno na słodko jak też z różnymi dodatkami na ostro. Można dzięki niemu nadawać potrawom ciekawy kształt i smak. Przykładem na to mogą być zrobione przeze mnie pikantne ślimaczki, które można podawać na ciepło jak i na zimno. Smakują jeszcze lepiej maczane w sosie czosnkowym (przepis) lub jakimkolwiek innym 🙂

- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1/2 zielonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Ciasto rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze aby rozmarzło.
2. Boczek pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i też pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pokrojone składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Farsz wyłożyć na ciasto i zwinąć w rulon. Następnie pokroić w plasterki.
4. Ślimaczki ułożyć na blaszce pokrytej pergaminem.
5. Posypać startym serem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 st.C.
4. Ślimaczki ułożyć na blaszce pokrytej pergaminem.
5. Posypać startym serem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 st.C.
Napewno bedzie pyszne i tez zrobie