Mamy obecnie karnawał i w tym okresie królują różnego rodzaju pączki, pączusie, faworki i oponki. Te ostatnie robi się z dodatkiem sera. Są one smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną i robi się je bardzo szybko. Dlatego nie są tak pracochłonne jak te tradycyjne pączki drożdżowe. Oprószone cukrem pudrem są po prostu przepyszne. Ja je uwielbiam! A wy? 😉
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 500g półtłustego twarogu (najlepiej zmielonego)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na miękkie, nieklejące ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i kieliszka. Pozostałe ciasto można z powrotem zagnieść i rozwałkować.
2. Przygotowane oponki wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie osuszamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypujemy obficie cukrem pudrem.
Uwielbiam oponki 🙂
Zapraszam do mnie http://kuchniaumamy.blogspot.com
pysznie wyglądają! jeszcze nigdy nie robiłam oponek!!!
także zaprasza-dopiero zaczynam 😉
http://zeberkowekucharzenie.blogspot.com/
Nigdy nie robiłam. Chyba to nie jest zbyt trudne bo nie umiem piec