Nigdy nie myślałam o przygotowaniu ciasta z warzyw, a okazuje się, że jest na nie sporo przepisów. Zachęcona pozytywnymi opiniami córek, które już jadły taki deser postanowiłyśmy przygotować samodzielnie coś takiego w domu. Padło na ciasto z wykorzystaniem marchewek i aktualnie jest to jedno z moich ulubionych ciast! Zostałam mile zaskoczona smakiem, a osobom które też nie były przekonane do deserów z warzywami to polecam wypróbować ten przepis.
Składniki na blaszkę o wymiarach 22×30 cm:
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 średnie jajka
- pół aromatu waniliowego
- 2 szklanki drobno startej, dobrze wyciśniętej z soku marchwi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 500g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 100g miękkiego masła
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Powoli dodawać olej i po jednym jajku, miksować. Jak składniki się dobrze połączą dodać marchew i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 50 minut w 180 st.C. Ciasto zostawić do przestudzenia.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce mascarpone cały czas ucierając. Ucierać mikserem na jednolitą masę.
3. Przestudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Udekorować orzechami włoskimi.
Witam, ciasto piekłam w sobtę smak- rewelecja polecam przemyszny jednak dla mnie troche za słodki więc następnym razem dodam połowe mniej cukru. Jeśli chodzi o przepis dziwi mnie brak w składnikach proszku do pieczenia. Ja piekąc dodałam ale czy na pewno ma go nie być?
Czy tam jest 1,5 szklanki oleju? Zrobiłam wg przepisu i zdecydowanie za tłuste, czuć olej, dodałbym pół szklanki maksymalnie
dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznie się pomyliłam, powinno być 1/2 szklanki 🙂