Menu Zamknij

Ciasto marchewkowe

Nigdy nie myślałam o przygotowaniu ciasta z warzyw, a okazuje się, że jest na nie sporo przepisów. Zachęcona pozytywnymi opiniami córek, które już jadły taki deser postanowiłyśmy przygotować samodzielnie coś takiego w domu. Padło na ciasto z wykorzystaniem marchewek i aktualnie jest to jedno z moich ulubionych ciast! Zostałam mile zaskoczona smakiem, a osobom które też nie były przekonane do deserów z warzywami to polecam wypróbować ten przepis. 

Składniki na blaszkę o wymiarach 22×30 cm:
Składniki:
Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 średnie jajka
  • pół aromatu waniliowego
  • 2 szklanki drobno startej, dobrze wyciśniętej z soku marchwi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 100g miękkiego masła
  • orzechy włoskie do dekoracji


Przygotowanie:
1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Powoli dodawać olej i po jednym jajku, miksować. Jak składniki się dobrze połączą dodać marchew i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 50 minut w 180 st.C. Ciasto zostawić do przestudzenia.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce mascarpone cały czas ucierając. Ucierać mikserem na jednolitą masę.
3. Przestudzone ciasto przeciąć na pół i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Udekorować orzechami włoskimi.

Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

  1. Unknown

    Witam, ciasto piekłam w sobtę smak- rewelecja polecam przemyszny jednak dla mnie troche za słodki więc następnym razem dodam połowe mniej cukru. Jeśli chodzi o przepis dziwi mnie brak w składnikach proszku do pieczenia. Ja piekąc dodałam ale czy na pewno ma go nie być?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *