Menu Zamknij

Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem

Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem to pyszne przekąski, które zasmakują gościom na każdej domowej imprezie. Można je również przygotować na rodzinną kolację lub obiad. Smak takich kieszonek zależy od farszu, który włożymy do środka. Ja tym razem zrobiłam kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem. Robi się je szybko, a smakują rewelacyjnie. Można je podawać na ciepło lub na zimno. Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a przed planowanym podaniem posmarować jajkiem i włożyć do piekarnika na 20 minut.

Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki na Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g pieczarek
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka (około 200 g)
  • 250 g szpinaku
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 40 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem

Przygotowanie Kieszonek ze szpinakiem i kurczakiem:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pieczarki i podsmażyć do momentu odparowania wody. Na patelnię dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na patelnię wlać śmietankę i wymieszać. Dodać starty, żółty ser. Całość wymieszać i dusić do momentu, aż farsz zgęstnieje. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Farsz powinien być pikantny.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować, aby powstał kwadrat i podzielić na 12 kwadratów. Na środku każdego kawałka ułożyć porcję farszu szpinakowego. Przeciwległe końce skleić ze sobą tak, aby powstał trójkąt (tak, jak na poniższym zdjęciu). Miejsce sklejenia docisnąć dobrze palcami lub widelcem. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem i pędzelkiem posmarować wierzch rożków. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15-20 minut (do zrumienienia).
  5. Polecam wypróbować przepis na sakiewki z kapustą i pieczarkami.
Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem
Kieszonki ze szpinakiem i kurczakiem
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Przekąski, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *