Krążki cebulowe to bardzo smaczna i prosta przekąska. Nie jest to nic skomplikowanego, a na pewno zasmakuje waszym gościom podczas każdej domowej imprezy. Krążki cebulowe z powodzeniem zastąpią nam też chipsy podczas seansu filmowego. Taką przekąskę robi się szybko, a przygotujemy ją bez wychodzenia z domu, ponieważ lista składników jest bardzo krótka i każdy znajdzie je u siebie w domu. Te chrupiące krążki to pokrojona w pięciomilimetrowe plastry cebula, podzielona na pojedyncze krążki obtoczone w gęstym cieście naleśnikowym i następnie usmażone w głębokim tłuszczu. Ciasto naleśnikowe możemy doprawić według własnych upodobań smakowych. U mnie są to tradycyjne przyprawy, czyli sól, pieprz, słodka papryka w proszku i dla ostrości – chili. Krążki cebulowe najlepiej smakują z ketchupem, ale sprawdzą się tu też inne ulubione sosy, na przykład sos czosnkowy, natomiast ja podałam je z sosem tysiąca wysp (czyli majonezowo-ketchupowym). Ta przekąska smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, chociaż nam bardziej przypadły do gustu w tej pierwszej wersji.

Składniki na Krążki cebulowe:
- 2 średniej wielkości białe cebule
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml mleka (mniej niż 1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta chili
- 1 łyżeczka bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie Krążków cebulowych:
- Cebule obrać, pokroić w krążki, rozdzielić na kółka.
- Do miseczki wbić jajko, rozbełtać widelcem lub rózgą. Następnie dodać przyprawy (tj. sól, słodka papryka, pieprz, chili), mąkę pszenną i bułkę tartą. Wlewać porcjami mleko i mieszać do powstania gęstego ciasta. Ilość dodanego mleka zależy od wielkości jajka. Ciasto musi być gęste.
- W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać większą ilość oleju rzepakowego tak, aby krążki cebulowe podczas smażenia pływały. Każdy krążek zamaczać w przygotowanym cieście tak, aby ciasto oblepiło całą cebulę. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po zrumienieniu jednej strony, przewrócić na drugą stronę. Usmażone krążki cebulowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane krążki podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub innym ulubionym sosem.
- Polecam wypróbować przepis na ślimaczki serowe.

Pingback:Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami - Danka Pichci