Menu Zamknij

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe to bardzo smaczna i prosta przekąska. Nie jest to nic skomplikowanego, a na pewno zasmakuje waszym gościom podczas każdej domowej imprezy. Krążki cebulowe z powodzeniem zastąpią nam też chipsy podczas seansu filmowego. Taką przekąskę robi się szybko, a przygotujemy ją bez wychodzenia z domu, ponieważ lista składników jest bardzo krótka i każdy znajdzie je u siebie w domu. Te chrupiące krążki to pokrojona w pięciomilimetrowe plastry cebula, podzielona na pojedyncze krążki obtoczone w gęstym cieście naleśnikowym i następnie usmażone w głębokim tłuszczu. Ciasto naleśnikowe możemy doprawić według własnych upodobań smakowych. U mnie są to tradycyjne przyprawy, czyli sól, pieprz, słodka papryka w proszku i dla ostrości – chili. Krążki cebulowe najlepiej smakują z ketchupem, ale sprawdzą się tu też inne ulubione sosy, na przykład sos czosnkowy, natomiast ja podałam je z sosem tysiąca wysp (czyli majonezowo-ketchupowym). Ta przekąska smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, chociaż nam bardziej przypadły do gustu w tej pierwszej wersji.

Krążki cebulowe

Składniki na Krążki cebulowe:

  • 2 średniej wielkości białe cebule
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka (mniej niż 1/2 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
Krążki cebulowe

Przygotowanie Krążków cebulowych:

  1. Cebule obrać, pokroić w krążki, rozdzielić na kółka.
  2. Do miseczki wbić jajko, rozbełtać widelcem lub rózgą. Następnie dodać przyprawy (tj. sól, słodka papryka, pieprz, chili), mąkę pszenną i bułkę tartą. Wlewać porcjami mleko i mieszać do powstania gęstego ciasta. Ilość dodanego mleka zależy od wielkości jajka. Ciasto musi być gęste.
  3. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać większą ilość oleju rzepakowego tak, aby krążki cebulowe podczas smażenia pływały. Każdy krążek zamaczać w przygotowanym cieście tak, aby ciasto oblepiło całą cebulę. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po zrumienieniu jednej strony, przewrócić na drugą stronę. Usmażone krążki cebulowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  4. Tak przygotowane krążki podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub innym ulubionym sosem.
  5. Polecam wypróbować przepis na ślimaczki serowe.
Krążki cebulowe
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

1 Komentarz

  1. Pingback:Sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *