Menu Zamknij

Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami

Śledzie w oleju z cebulą należą do naszych ulubionych i robię je najczęściej. Tym razem jednak postanowiłam smak tych śledzi wzbogacić i zrobiłam śledzie w oleju z marynowanymi grzybami. To połączenie okazało się bardzo trafne. Pikantne grzybki marynowane, cebula i pokrojone w kawałki filety śledziowe to połączenie bardzo smaczne. Do zrobienia takich śledzi wykorzystałam marynowane grzyby leśne z własnej spiżarni, ale sprawdzą się też tu marynowane pieczarki. W przepisie na śledzie w oleju z marynowanymi grzybami podane są filety śledziowe w oleju, ale mogą to być też solone płaty a’la matjas. Korzystając z tych drugich należy najpierw namoczyć je w zimnej wodzie w celu pozbycia się nadmiaru soli. Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami najlepiej smakują następnego dnia po zrobieniu, kiedy smaki się przegryzą. W lodówce zamknięte w słoiku można je przechowywać przez kilka dni. Dla osób lubiących śledzie są one dobre pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, dlatego proponuję wykorzystać przepis na śledzie w oleju z marynowanymi grzybami. Będą one idealną przekąską na wigilijnym stole, a także na każdej innej imprezie. Ja na pewno będę je także przygotowywać bez okazji w ciągu roku, bo smakują wyśmienicie.

Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami

Składniki na Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami:

  • 400 g płatów śledziowych w oleju
  • 2 średniej wielkości białe cebule
  • 1 słoiczek marynowanych w occie grzybów leśnych
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • około 1 szklanka (250 ml) oleju rzepakowego
Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami

Przygotowanie Śledzi w oleju z marynowanymi grzybami:

  1. Śledzie odsączyć z zalewy. Jeżeli są mocno słone to zalać zimną wodą, pozostawić na 2 godziny.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Grzyby odsączyć z zalewy. Jeżeli mamy większe kapelusze to pokroić na ćwiartki, a mniejsze na pół lub pozostawić w całości.
  3. Śledzie wyjąć z wody. Pokroić ukośnie w kawałki o długości około 2 cm. Na spód słoika włożyć porcję cebuli, następnie porcję śledzi, oprószyć pieprzem, kolejno warstwę grzybów i powtarzać warstwy: cebula, śledzie, pieprz, grzyby. Do tak przygotowanego słoika ze śledziami wlać olej rzepakowy. Przykryć, odstawić do lodówki na 2 dni.
  4. Polecam wypróbować przepis na śledzie w porach oraz śledzie korzenne.
Śledzie w oleju z marynowanymi grzybami
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *