Menu Zamknij

Śledzie po żydowsku

Ze śledziami bywa różnie. Jedni je uwielbiają, inni nie jedzą w ogóle, a niektórzy jedzą okazjonalnie, czyli głównie z okazji świąt lub imprez rodzinnych. Dla wielbicieli tych ryb są one dobre pod każdą postacią, a na Wigilię Bożonarodzeniową muszą być obowiązkowo. Jednym ze sposobów przygotowania śledzi na stół wigilijny są śledzie po żydowsku. Przygotowuje się je bardzo szybko i na drugi dzień po zrobieniu są gotowe do jedzenia, a w lodówce możemy je przechowywać przez kilka dni. Śledzie po żydowsku to solone filety śledziowe pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru i majeranku. Jeżeli ktoś lubi to te śledzie może przygotować z olejem lnianym. Śledzie po żydowsku to świetny pomysł na Wigilię Bożego Narodzenia, Sylwestra czy każdą inną okazję. Tak przygotowane śledzie są łagodne w smaku i na pewno przypadną do gustu wielbicielom tych ryb i nie tylko. Śledzie po żydowsku na pewno pojawią się u mnie na stole wigilijnym. A u was? Koniecznie dajcie znać!

Śledzie po żydowsku

Składniki na Śledzie po żydowsku:

  • około 300 g solonych filetów śledziowych a’la matias
  • 1 duża biała cebula
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1 łyżka majeranku
Śledzie po żydowsku

Przygotowanie Śledzi po żydowsku:

  1. Filety śledziowe przełożyć do miski. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny.
  2. Białą cebulę pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki. Posolić i ręką wymieszać.
  3. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  4. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Olej przelać do słoika. Dodać ocet, ziele angielskie, majeranek, zamarynowaną cebulę, pokrojony czosnek i koperek. Całość wymieszać do połączenia składników.
  6. Filety śledziowe wyjąć z wody (lub mleka). Osuszyć. Pokroić na kawałki o około 1,5-2 cm długości. Pokrojone kawałki śledzi przełożyć do słoika z marynatą. Delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie śledzie po żydowsku nadają się do spożycia.
  7. Polecam wypróbować przepis na śledzie po francusku.
Śledzie po żydowsku
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

6 Komentarzy

  1. Pingback:Śledzie po szlachecku - Danka Pichci

  2. Pingback:Śledzie z suszonymi śliwkami - Danka Pichci

  3. Pingback:Śledzie po wiejsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *