Menu Zamknij

Śledzie po wiejsku

Dla kogoś, kto lubi śledzie to każdy sposób ich podania jest dobry. Dzisiaj proponuję śledzie po wiejsku, czyli w marynacie octowej z cebulką i olejem. Ja do zalewy dodałam jeszcze marchewkę, ale można ją pominąć. Przepis na śledzie po wiejsku możemy modyfikować według własnego uznania i dodać do słoika ogórka kiszonego lub konserwowego. Wówczas ogórki kroimy w grubsze plastry i wkładamy do słoika na przemian ze śledziami. Jeśli chodzi o zalewę to można dodać mniej octu, aby była ona łagodniejsza w smaku. Przygotowując śledzie po wiejsku, nie musimy ich kroić, tylko wymoczone całe płaty włożyć do słoika razem z pozostałymi składnikami. Dodatek takich warzyw, jak marchew i kiszony ogórek nada przystawce kolorów i urozmaici jej smak. Śledzie po wiejsku to jeden z najbardziej znanych sposobów na przygotowanie tych ryb. Jest to bardzo smaczny sposób podania śledzi, dobry na każdą okazję. Mogą to być święta, spotkania rodzinne lub przyjęcia różnego rodzaju.

Śledzie po wiejsku

Składniki Śledzie po wiejsku:

  • 400 g słonych filetów śledziowych

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 3 cebule (około 190 g)
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Śledzie po wiejsku

Przygotowanie Śledzi po wiejsku:

  1. Śledzie włożyć do miski, zalać zimną wodą, odstawić na 3 godziny. W międzyczasie raz wymienić wodę.
  2. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół, pokroić w cienkie półplasterki. Do garnka wlać 2 szklanki wody. Garnek wstawić na gaz, dodać marchew, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i cukier. Zagotować i gotować około 7 minut.
  3. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Dodać do gotującej się zalewy. Ponownie zagotować. Wlać ocet spirytusowy. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia. Do zimnej zalewy dodać olej rzepakowy. Wymieszać.
  4. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na ukośne paski o szerokości około 2-3 cm. Pokrojone śledzie włożyć do większego słoika. Zalać zimną zalewą octową. Delikatnie wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
  5. Polecam wypróbować przepis na śledzie po żydowsku.
Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski, Sałatki

4 Komentarze

  1. osana

    Posiłkuje się Pani przepisami i jestem bardzo wdzięczna , że chętnie Pani dzieli się z innymi.
    Brakuje mi przepisu na śledzie po kaszubsku i proboszcza. Jadłam je kiedyś u znajomych i bardzo mi smakowały.
    Byłabym bardzo wdzięczna za wszystkie przepisy związane ze sledziem. Jestem bardzo śledzio-rybna.
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *