Menu Zamknij

Śledzie z suszonymi śliwkami

Śledzie z suszonymi śliwkami zalane olejem rzepakowym (albo olejem lnianym) to ciekawy pomysł na podanie tych ryb. To połączenie jest dość oryginalne, ale słodkie, suszone śliwki i słodko-kwaśny granat pasują do słonej ryby. No chyba, że ktoś nie lubi suszonych śliwek to śledzie w takim wydaniu mogą mu nie zasmakować. Wiadomo, że każdy lubi coś innego, a o gustach się nie dyskutuje. Przepis na śledzie z suszonymi śliwkami jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. Potrzeba jedynie trochę czasu na przegryzienie się smaków. Ja swoje śledzie ze śliwkami zalałam olejem rzepakowym, ale możecie go zastąpić olejem lnianym. Wtedy przystawka będzie miała trochę inny smak. Tak przyrządzone śledzie świetnie będą się nadawać na wigilijny stół, ale też sprawdzą się jako przekąska na rodzinnych przyjęciach lub na Sylwestra. Śledzie w oleju z suszonymi śliwkami wyglądają wyjątkowo ładnie, a w dodatku są bardzo smaczne, oczywiście, jeżeli lubicie śledzie na słodko. Dodatkowym plusem tak przygotowanych śledzi jest to, że mogą stać one w lodówce kilka dni, a nawet tydzień. Mam nadzieję, że kogoś zainteresuje mój przepis i skusi się na bardzo apetyczne śledzie z suszonymi śliwkami.

Śledzie z suszonymi śliwkami

Składniki na Śledzie z suszonymi śliwkami:

  • 5 solonych filetów śledziowych
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • ziarna z 1/2 granatu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • olej rzepakowy lub olej lniany do zalania śledzi
Śledzie z suszonymi śliwkami

Przygotowanie Śledzi z suszonymi śliwkami:

  1. Śledzie przełożyć do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć około 3 godzin. W międzyczasie wodę można raz zmienić.
  2. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu, wymieszać z kolorowym pieprzem.
  3. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Śliwki przekroić na pół lub pokroić w paski.
  4. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić w paski.
  5. W słoiku układać warstwami śledzie, pokrojone śliwki suszone, cebulę, posypać pieprzem z kolendrą i ziarnami granatu. Zrobić dwie takie warstwy. Całość zalać taką ilością oleju rzepakowego lub oleju lnianego, aby przykrył wszystkie składniki. Słoik przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  6. Polecam wypróbować przepis na śledzie po żydowsku.
Śledzie z suszonymi śliwkami
Śledzie z suszonymi śliwkami
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *