Menu Zamknij

Śledzie po francusku

Śledzie po francusku to kawałki filetów śledziowych w sosie majonezowo-musztardowym z dodatkiem jogurtu i ogórków kiszonych. Przetestowałam już wiele przepisów na śledzie, ale zawsze przed świętami Bożego Narodzenia staram się szukać czegoś nowego i w ten sposób trafiłam na przepis na śledzie po francusku. Mój degustator, który jest wielbicielem tych ryb stwierdził, że śledzie po francusku to jedne z lepszych, jakie jadł. Do przygotowania śledzi po francusku wykorzystałam solone filety a’la matjas, ale mogą to być też śledzie moczone w oleju. Jeżeli korzystamy z tych drugich to wówczas nie musimy ich moczyć w wodzie, wystarczy tylko je odsączyć z nadmiaru oleju. Natomiast do przygotowania sosu majonezowego dodajemy francuską musztardę dijon z całymi ziarnami gorczycy. Przepis na śledzie po francusku jest bardzo prosty, a jeżeli korzystamy z ryb moczonych w oleju to zrobimy je w ekspresowym tempie. Takie ryby mogą być doskonałą przystawką na zbliżające się święta Bożego Narodzenia lub Sylwestra, a także na inne okazje. Śledzie po francusku możemy przygotować kilka dni przed podaniem i w lodówce przechowywać nawet do tygodnia.

Śledzie po francusku

Składniki na Śledzie po francusku:

  • 3 filety solone śledziowe a’la matjas (lub filety śledziowe moczone w oleju)
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 większa czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1/2 łyżeczki cukru lub mniej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
Śledzie po francusku

Przygotowanie Śledzi po francusku:

  1. Śledzie przełożyć do miseczki. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Jeżeli używamy filetów śledziowych w oleju to należy je tylko odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić (nie trzeba ich zalewać i odstawić na kilka godzin).
  2. Cebulę obrać, pokroić cienko w półplasterki. Przełożyć do miseczki. Posolić. Dodać cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3. Ogórki kiszone odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  4. Do drugiej miseczki przełożyć majonez. Dodać jogurt naturalny lub śmietanę, musztardę francuską i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Śledzie wyjąć z wody (lub mleka), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki. Dodać cebulę, ogórki kiszone i sos majonezowy. Wymieszać. Miseczkę ze śledziami po francusku przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
  6. Zachęcam do wypróbowania przepisu na śledzie po prowansalsku.
Śledzie po francusku
Śledzie po francusku
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

11 Komentarzy

  1. Pingback:Śledzie po żydowsku - Danka Pichci

  2. Pingback:Śledzie po królewsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *