Menu Zamknij

Śledzie po królewsku

Razem z moja rodzinką bardzo lubimy śledzie pod każdą postacią, dlatego często staram się przygotowywać jakieś nowe wersje tych ryb. Okres świąt Bożego Narodzenia to najlepszy moment na degustację śledzi, więc głównie w tym czasie pojawiają się na moim blogu przepisy właśnie z tymi rybami w roli głównej. Jednak często robię je nie tylko na święta, ale także na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy, a czasem nawet bez okazji. Moją kolejną i pyszną propozycją są śledzie po królewsku, których przyrządzenie zajmuje nie wiele czasu, a smakują wyśmienicie. Spróbowałam ich kiedyś na imieninach bratowej i już wtedy wiedziałam, że muszę takie śledzie po królewsku przyrządzić sama w domu. Przepis na śledzie po królewsku jest nieskomplikowany i szybki do zrobienia, a dodatkowo nie wymaga wielu składników. Przyznam, że mi oraz mojej rodzince tak przyrządzone śledzie po królewsku bardzo zasmakowały, więc podczas nadchodzącej Wigilii oraz Sylwestra na pewno się pojawią!

Śledzie po królewsku

Składniki na Śledzie po królewsku:

  • 4 nieduże filety śledziowe w oleju
  • 2 jajka
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej
  • 1/2 pęczka koperku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Śledzie po królewsku

Przygotowanie Śledzie po królewsku:

  1. Jajka ugotować na twardo. Odlać gorącą wodą. Potłuc skorupki i zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 minuty. Następnie obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić śledzie po królewsku.
  2. Filety śledziowe wyjąć z oleju, wysuszyć, pokroić na ukośne kawałki o szerokości około 1,5 cm. Kolejno przełożyć do miseczki z jajkami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do śledzi i jajek. Groszek odsączyć z zalewy. Wsypać do miseczki z pozostałymi składnikami. Do osobnej miseczki przełożyć majonez, śmietanę, musztardę, opłukany i drobno pokrojony koperek oraz 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos majonezowo-śmietanowy przełożyć do miseczki ze śledziami.
  3. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Można spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą. Miseczkę przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
  4. Polecam wypróbować przepis na śledzie po francusku i śledzie po chłopsku.
Śledzie po królewsku
Śledzie po królewsku
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki

6 Komentarzy

  1. Pingback:Śledzie czosnkowe z majerankiem - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *