Menu Zamknij

Śledzie po chłopsku

Śledzie po chłopsku to rodzaj sałatki ziemniaczanej z ogórkiem kiszonym i filetami śledziowymi. W moim przypadku są to filety śledziowe w oleju, ale można też wykorzystać solne filety a’la matjas. Jeżeli korzystamy z tej drugiej propozycji to wówczas ryby należy uprzednio namoczyć w wodzie lub mleku na około 2-3 godziny. Do przygotowania śledzi po chłopsku najlepiej ugotować ziemniaki w mundurkach, ale możecie też wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały wam z obiadu. Śledzie po chłopsku możemy przygotowywać przez cały rok. Sprawdzą się na różnych rodzaju przyjęciach imieninowych czy urodzinowych, a także podczas świąt Bożego Narodzenia lub Sylwestra. Przepis na śledzie po chłopsku jest prosty i nikt nie powinien mieć problemu z ich zrobieniem. Polecam wypróbować śledzie po chłopsku, które są bardzo dobre!

Śledzie po chłopsku

Składniki na Śledzie po chłopsku:

  • 5 filetów śledziowych w oleju
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • kilka gałązek koperku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Śledzie po chłopsku

Przygotowanie Śledzi po chłopsku:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do ziemniaków.
  3. Śledzie odsączyć z nadmiaru oleju. Pokroić na centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski. Jeśli macie filety solone a’la matjas to należy przełożyć je do miski, zalać wodą lub mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, a później osuszyć i pokroić.
  4. Ogórki wyjąć z zalewy, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Przełożyć do pozostałych składników.
  5. Cebulkę pokroić razem z szczypiorkiem w plasterki, przełożyć do miski. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski ze składnikami na sałatkę.
  6. Do mniejszej miseczki przełożyć majonez i śmietanę, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i około 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do miski ze śledziami. Całość delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Śledzie po chłopsku
Śledzie po chłopsku
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *