Menu Zamknij

Sałatka tatarska

Sałatkę tatarską, podobnie jak sos tatarski przygotowuje się z warzyw marynowanych w zalewie octowej. Ja moją sałatkę tatarską wzbogaciłam dodatkowymi składnikami, czyli marynowaną papryką, gotowanymi jajkami, kukurydzą i groszkiem. Taka wersja sałatki tatarskiej bardzo smakowała moim domownikom, a wszyscy prosili o dokładkę. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam przetwory z własnej spiżarni, a były to słoiczki z papryką i grzybami o pojemności 270 mililitrów, jednak wydaje mi się, że takie przetwory również są dostępne do kupienia w marketach. Aby sałatka nie była zbyt rzadka to musimy dokładnie odsączyć poszczególne jej składniki z zalewy. Sałatka tatarska sprawdzi się na każdą okazję: kolację, imprezę, a także podczas świąt.

Sałatka tatarska

Składniki na Sałatkę tatarską:

  • 3 jajka
  • 1 słoiczek marynowanych grzybów
  • 1 słoiczek marynowanej papryki w occie
  • 4 nieduże ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
  • 1 mała puszka zielonego groszku (170 g)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku
Sałatka tatarska

Przygotowanie Sałatki tatarskiej:

  1. Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą, pozostawić do ostudzenia i obrać z łupinek.
  2. Żółtka jajek przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem. Dodać majonez, kwaśną śmietanę i ostrą musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny lub dodać ocet jabłkowy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
  3. Paprykę marynowaną, ogórki konserwowe i grzybki marynowane odsączyć z zalewy na stiku. Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do papryki. Grzybki marynowane pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
  4. Groszek odsączyć z zalewy, przesypać do miski z pozostałymi składnikami. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą, dokładnie odsączyć i przełożyć do miski.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przełożyć do składników na sałatkę.
  6. Białka jajek pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski.
  7. Wcześniej przygotowany sos dodać do miski z sałatką i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę tatarską przykryć i odstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Sałatka tatarska
Sałatka tatarska
Opublikowany wNa imprezę, Sałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *