Sałatkę tatarską, podobnie jak sos tatarski przygotowuje się z warzyw marynowanych w zalewie octowej. Ja moją sałatkę tatarską wzbogaciłam dodatkowymi składnikami, czyli marynowaną papryką, gotowanymi jajkami, kukurydzą i groszkiem. Taka wersja sałatki tatarskiej bardzo smakowała moim domownikom, a wszyscy prosili o dokładkę. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam przetwory z własnej spiżarni, a były to słoiczki z papryką i grzybami o pojemności 270 mililitrów, jednak wydaje mi się, że takie przetwory również są dostępne do kupienia w marketach. Aby sałatka nie była zbyt rzadka to musimy dokładnie odsączyć poszczególne jej składniki z zalewy. Sałatka tatarska sprawdzi się na każdą okazję: kolację, imprezę, a także podczas świąt.
Składniki na Sałatkę tatarską:
- 3 jajka
- 1 słoiczek marynowanych grzybów
- 1 słoiczek marynowanej papryki w occie
- 4 nieduże ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
- 1 mała puszka zielonego groszku (170 g)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki tatarskiej:
- Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą, pozostawić do ostudzenia i obrać z łupinek.
- Żółtka jajek przełożyć do miseczki, rozdrobnić widelcem. Dodać majonez, kwaśną śmietanę i ostrą musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny lub dodać ocet jabłkowy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
- Paprykę marynowaną, ogórki konserwowe i grzybki marynowane odsączyć z zalewy na stiku. Paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do papryki. Grzybki marynowane pokroić w kostkę, przełożyć do miski.
- Groszek odsączyć z zalewy, przesypać do miski z pozostałymi składnikami. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku zimną wodą, dokładnie odsączyć i przełożyć do miski.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przełożyć do składników na sałatkę.
- Białka jajek pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miski.
- Wcześniej przygotowany sos dodać do miski z sałatką i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę tatarską przykryć i odstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.