Menu Zamknij

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to propozycja dla wielbicieli tradycyjnego tatara z wołowiny oraz osób lubiących śledzie. Robi się go podobnie, jak tradycyjnego z tym, że głównym składnikiem są śledzie, a jajko dodajemy gotowane. Ja do przygotowania tatara ze śledzia wykorzystałam własne przetwory, to znaczy ogórki konserwowe i grzybki marynowane. Śledzie doprawiłam ostrą musztardą dijon, ale może to być również musztarda łagodna w zależności od tego, jakie smaki preferujemy: łagodne czy ostrzejsze. Poszczególne składniki tatara ze śledzia układamy w obręczy metalowej. Jednak jeżeli ktoś takowej nie posiada to można pokrojone składniki wymieszać i nieduże porcje podawać w szklanych miseczkach lub na kromkach pieczywa. Tatar ze śledzia to pyszna i szybka do zrobienia przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu, a także na świątecznym stole.

Tatar ze śledzia

Inspiracja: Kulinarne przeboje.

Składniki na Tatar ze śledzia:

  • 2 solone filety śledziowe a’la matjas
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 1 mały słoiczek grzybków marynowanych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy dijon
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Tatar ze śledzia

Przygotowanie Tatara ze śledzia:

  1. Śledzie przełożyć do miseczki, zalać mlekiem lub wodą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  2. Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać w kostkę o podobnej wielkości jak ogórki.
  4. Grzybki marynowane wyjąć z zalewy, odsączyć i posiekać w kosteczkę tak, jak poprzednie składniki.
  5. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać musztardę, 2 łyżki oleju rzepakowego i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  6. Dwie metalowe obręcze o średnicy około 8cm od wewnątrz posmarować olejem rzepakowym i położyć na talerzu. Wypełniać pokrojonymi wcześniej składnikami w następującej kolejności: śledzie, ogórki konserwowe, cebula czerwona, grzybki marynowane i na wierzchu jajka. Każdą warstwę można delikatnie docisnąć. Następnie zdjąć obręcze i wierzch tatara ze śledzia posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *