Tatar ze śledzia to propozycja dla wielbicieli tradycyjnego tatara z wołowiny oraz osób lubiących śledzie. Robi się go podobnie, jak tradycyjnego z tym, że głównym składnikiem są śledzie, a jajko dodajemy gotowane. Ja do przygotowania tatara ze śledzia wykorzystałam własne przetwory, to znaczy ogórki konserwowe i grzybki marynowane. Śledzie doprawiłam ostrą musztardą dijon, ale może to być również musztarda łagodna w zależności od tego, jakie smaki preferujemy: łagodne czy ostrzejsze. Poszczególne składniki tatara ze śledzia układamy w obręczy metalowej. Jednak jeżeli ktoś takowej nie posiada to można pokrojone składniki wymieszać i nieduże porcje podawać w szklanych miseczkach lub na kromkach pieczywa. Tatar ze śledzia to pyszna i szybka do zrobienia przekąska, która sprawdzi się na każdym przyjęciu, a także na świątecznym stole.
Inspiracja: Kulinarne przeboje.
Składniki na Tatar ze śledzia:
- 2 solone filety śledziowe a’la matjas
- 1 mała czerwona cebula
- 2 małe ogórki konserwowe
- 1 mały słoiczek grzybków marynowanych
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy dijon
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie Tatara ze śledzia:
- Śledzie przełożyć do miseczki, zalać mlekiem lub wodą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
- Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać w kostkę o podobnej wielkości jak ogórki.
- Grzybki marynowane wyjąć z zalewy, odsączyć i posiekać w kosteczkę tak, jak poprzednie składniki.
- Śledzie wyjąć z wody, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać musztardę, 2 łyżki oleju rzepakowego i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Dwie metalowe obręcze o średnicy około 8cm od wewnątrz posmarować olejem rzepakowym i położyć na talerzu. Wypełniać pokrojonymi wcześniej składnikami w następującej kolejności: śledzie, ogórki konserwowe, cebula czerwona, grzybki marynowane i na wierzchu jajka. Każdą warstwę można delikatnie docisnąć. Następnie zdjąć obręcze i wierzch tatara ze śledzia posypać posiekanym szczypiorkiem.