Menu Zamknij

Śledzie po prowansalsku

Największym fanem śledzi w mojej rodzinie jest mój Mąż, dlatego ten rodzaj ryb pojawia się na naszym stole dosyć często. Oczywiście mam już swoje ulubione i sprawdzone przepisy na śledzie. Należą do nich śledzie z cebulką i po kaszubsku. Jednak w okresie przed świętami Bożego Narodzenia szukam nowych inspiracji i w ten sposób powstał przepis na śledzie po prowansalsku. Do ich przygotowania potrzebujemy (oprócz śledzi) ogórków kiszonych, kilku ząbków czosnku, oleju oraz ziół prowansalskich. Przepis na śledzie po prowansalsku jest prosty i robi się je bardzo szybko. Należy pamiętać, aby na drugi sprawdzić, czy olej zakrywa całe śledzie w słoiku i w razie potrzeby trzeba dolać oleju rzepakowego. Mojemu Mężowi śledzie po prowansalsku bardzo smakowały i na pewno jeszcze nie raz się u nas pojawią, a na pewno podczas zbliżających się świąt. Śledzie po prowansalsku w smaku są łagodne, więc jeżeli ktoś z was lubi ostrzejsze smaki to może do ich przygotowania dodać trochę mielonego pieprzu.

Śledzie po prowansalsku

Składniki na Śledzie po prowansalsku:

  • 4 solone filety śledziowe a’la matjas
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 nieduże ogórki kiszone
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy
Śledzie po prowansalsku

Przygotowanie Śledzi po prowansalsku:

  1. Śledzie przełożyć do miski i zalać wodą lub mlekiem. Miskę ze śledziami odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
  2. Po tym czasie śledzie wyjąć z wody i odsączyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ogórki kiszone wyjąć ze słoika i pokroić w niedużą kostkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
  4. Na dnie półlitrowego słoika lub szklanego naczynia ułożyć 1/3 śledzi, położyć kilka plasterków czosnku, posypać 1/3 pokrojonych ogórków kiszonych i oprószyć 1/3 ziół prowansalskich. Postępować w ten sposób do wyczerpania składników. Na wierzchu słoika powinny być ogórki kiszone posypane ziołami prowansalskimi. Tak przygotowaną sałatkę śledziową zalać w całości olejem rzepakowym.
  5. Słoiczek zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 dni, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie śledzie nadają się do jedzenia.
Śledzie po prowansalsku
Śledzie po prowansalsku
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

3 Komentarze

  1. Pingback:Śledzie po francusku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *