Takie śledzie jadłam pierwszy raz 15 lat temu. Bardzo mi wtedy smakowały i od tej pory robię je na każde święta i nie tylko. Na szczęście nikomu się jeszcze nie przejadły. A przepis sam w sobie jest bardzo prosty, nie trzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę 🙂
Składniki:
- 1/2kg śledzi a’la matias
- 2-3 cebule
- 7 łyżek oleju
- 5 łyżek octu spirytusowego
Przygotowanie:
1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików, warstwę cebuli, warstwę śledzików, na wierzchu cebula. Całość delikatnie w słoiku przydusić ręką.
2. Wszystko zalać octem i oliwą, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Danusiu śledziki wyglądają przepysznie
Pożyczam ten przepis na tegoroczne Święta 🙂
A wody do zalewy nie trzeba.
Super 🙂
A jak zrobic zalewe bo nie rozumiem
JA TEŻ NIE ROZUMIEM ZALEWY . SAM OCET Z OLIWĄ ?
tak, śledzie zalać octem i oliwą
Właśnie jakie proporcje tej oliwy i octu?
7 łyżek oleju i 5 łyżek octu
Ponieważ nie lubimy i nie stosujemy octu robię te śledzie ciut inaczej,od czasu kiedy pomagałam Mamie.Śledzie smaruję cieniuto musztardą(która też zawiera ocet ,ale w mniejszej ilości).Pyszne.
Ja zamiast octu skrapiam każdą warstwę śledzi sokiem z cytryny i dodaję zioła np.bazylię lub inne jakie ktoś lubi a zamiast oliwy daję olej rzepakowy – mniam mniam
Sorry, ale przepis wydaje się po prostu beznadziejny!
Też takie robię tylko w kosteczkę pokrojonego ogórka konserwowego.Są super.
A ja moczę śledzie 2 godz. w zimnej wodzie a potem zlewam i ponownie moczę w następnej zimnej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżki octu, przez następne 2 godziny. Potem cebulka w kostkę ,śledzie pokrojone i olej.warstwami.
Pingback:Śledzie po prowansalsku - Danka Pichci
Prosty przepis postaram się zrobić w niedalekiej przyszłości 🙂