Menu Zamknij

Śledzie z cebulką

Takie śledzie jadłam pierwszy raz 15 lat temu. Bardzo mi wtedy smakowały i od tej pory robię je na każde święta i nie tylko. Na szczęście nikomu się jeszcze nie przejadły. A przepis sam w sobie jest bardzo prosty, nie trzeba nic smażyć, gotować. Akurat wczoraj zrobiłam cały słoik i czeka w lodówce na świąteczną wyżerkę 🙂

Składniki:
  • 1/2kg śledzi a’la matias
  • 2-3 cebule
  • 7 łyżek oleju
  • 5 łyżek octu spirytusowego


Przygotowanie:

1. Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić w talarki, a śledzie na kawałki o długości 3-4 cm. Następnie na dnie słoika ułożyć warstwę cebuli i warstwę śledzików, warstwę cebuli, warstwę śledzików, na wierzchu cebula. Całość delikatnie w słoiku przydusić ręką.
2. Wszystko zalać octem i oliwą, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

16 Komentarzy

  1. Anonimowy

    Ponieważ nie lubimy i nie stosujemy octu robię te śledzie ciut inaczej,od czasu kiedy pomagałam Mamie.Śledzie smaruję cieniuto musztardą(która też zawiera ocet ,ale w mniejszej ilości).Pyszne.

  2. Anonimowy

    Ja zamiast octu skrapiam każdą warstwę śledzi sokiem z cytryny i dodaję zioła np.bazylię lub inne jakie ktoś lubi a zamiast oliwy daję olej rzepakowy – mniam mniam

  3. maria

    A ja moczę śledzie 2 godz. w zimnej wodzie a potem zlewam i ponownie moczę w następnej zimnej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżki octu, przez następne 2 godziny. Potem cebulka w kostkę ,śledzie pokrojone i olej.warstwami.

  4. Pingback:Śledzie po prowansalsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *