Menu Zamknij

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Fasolka po bretońsku z pieczarkami to nieco zmieniona wersja tego popularnego dania. Robi się ją podobnie, z tą różnicą, że dodajemy jeszcze jeden składnik. Tym składnikiem są pieczarkami, które podsmażamy i razem z koncentratem pomidorowym dodajemy do gotującej się fasoli. Fasolka po bretońsku z pieczarkami smakuje podobnie, jak danie oryginalne. Jest to sycący i smaczny posiłek. Fasolka po bretońsku z pieczarkami sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. A następnego dnia po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej! Mój Mąż jest fanem obu wersji tego dania. Ja fasolkę po bretońsku z pieczarkami podaję ze świeżym pieczywem i uważam, że tak smakuje najlepiej.

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Składniki na Fasolkę po bretońsku z pieczarkami:

  • 400 g fasolki „Piękny Jaś”
  • 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska, zwyczajna)
  • 300 g pieczarek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Przygotowanie Fasolki po bretońsku z pieczarkami:

  1. Fasolę wsypać do garnka, zalać wodę 2-3 cm ponad powierzchnię fasoli. Odstawić na noc do napęcznienia.
  2. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą wodą (2-3 cm ponad powierzchnię fasoli). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka.
  3. Boczek wędzony pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w niezbyt małą kostkę lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  4. Na większą patelnię przełożyć pokrojony boczek. Wstawić na gaz i smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię dodać kiełbasę. Smażyć do lekkiego zrumienienia, dodać pokrojoną cebulę i obrany, pokrojony w kostkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć do zrumienienia cebuli. Następnie na patelnię włożyć pokrojone pieczarki. Smażyć do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Na patelnię wlać koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką w proszku. Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać, zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić.
Fasolka po bretońsku z pieczarkami
Fasolka po bretońsku z pieczarkami
Opublikowany wObiad

6 Komentarzy

    • Danka Pichci

      Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na noc, później odlewamy wodę i zalewamy świeżą i wstawiamy na gaz. Później do tej fasoli przekładamy zawartość patelni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *