Szarlotka to bardzo popularne ciasto z jabłkami. Przygotować ją można na wiele sposobów: z ciastem drożdżowym, kruchym lub półkruchym. Podobnie jest z nadzieniem, ponieważ możemy najpierw z jabłek zrobić mus lub surowe kłaść bezpośrednio na ciasto. Najbardziej znaną jest szarlotka na kruchym cieście, a ja upiekłam ją na cieście półkruchym. Najlepszą odmianą jabłek do szarlotki jest szara reneta lub antonówka. Jednak są to dość stare odmiany i nie zawsze można je kupić w sklepie, dlatego ja do zrobienia mojej szarlotki wykorzystałam jabłka „szampion” i mimo tego, że są one dość soczyste to szarlotka wyszła przepyszna. Można ją podawać na ciepło, ale też smakuje już ostudzona.
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.
Składniki na Szarlotkę:
- 1 kostka masła (200 g)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Przygotowanie Szarlotki:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone masło i cukier. Całość posiekać dokładnie nożem lub siekaczką. Następnie zrobić dziurkę, wbić jajka i dodać śmietanę. Początkowo delikatnie wymieszać nożem z mąką, a następnie dłońmi wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (1/3 i 2/3). Większą część zawinąć w folię, włożyć do lodówki. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Oba kawałki ciasta chłodzić około 1 godziny.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć do miski na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać.
- Większą część ciasta wyjąć z lodówki i na papierze do pieczenia rozwałkować na kształt prostokąta o wielkości blachy (możemy podsypać odrobiną mąki). Następnie ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki.
- Ciasto w blaszce posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównać i posypać drugą łyżką bułki tartej. Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i na tarce jarzynowej zetrzeć równomiernie na wierzch ciasta.
- Blachę z szarlotką włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec przez 25-30 minut (na jasnobrązowy kolor).
- Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
A śmietanę gdzie dodać?
razem z jajkami do ciasta
Jaka blacha
24×30 cm 🙂
Czy starte jabłka przed ułożeniem na ciasto odcisnąć z soku, czy dać takie mokre – czy nie zrobi się wtedy zakalec???
jeżeli jest dużo soku to można trochę odcisnąć 🙂 zależy od jabłek, bo moje nie miały dużo soku
Pięknie dziękuję za bardzo szczegółowy przepis Pani Danuto. Na pewno go wypróbuję.
Co oznacza „
drobny cukier” ? 🙂
to jest drobny cukier do wypieków, dostępny w Biedronce 😉 ale można dać też zwykły
ja podsmazam z odrobina cukru (pol szklanki ) az sok wyparuje
W składnikach podana jest smietana a w opisie jest pominięta….
już poprawione, dziękuję 🙂
Czy zamiast jabłek można dodać mus jabłkowy?
jak jest gęsty mus to można spróbować
Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta?
ja nie podpiekam 🙂
Trzy szklanki maki
To ile gram
Szklanki sa rozne
450 g, szklanka o pojemności 250 ml,
To moja szarlotka,taką piekę ciasto musi być mięciutkie można nie wkładać do lodówki,jabłka odcisnąć trochę z soku można dodać do jabłek przesmażonych jedną cytrynową galaretkę.Pychotka!
Bardzo pyszne polecam
Zrobiłam szarlotkę z tego przepisu i ciasto wyszło niestety mdłe.
Mój chłop powiedział: „mogłaś dodać cynamon” – dodałam nawet o pół łyżeczki więcej niż w przepisie i niestety był słabo wyczuwalny.
Co do ciasta to chyba jednak wolę kruche. Te półkruche robiłam pierwszy raz i jak dla mnie za mdłe.
Pozdrawiam ?
Do jabłek dodaj soku z cytryny a do ciasta odrobinę soli.coś poszło nie tak bo ciasto jest pr,epyszne.
Szarlotka bardzo pyszna na pewno znów zrobię