Menu Zamknij

Chłopski garnek

Chłopski garnek to pomysł na prosty i sycący posiłek dla każdego mężczyzny i nie tylko. Jest to rodzaj gulaszu lub bardzo gęstej zupy. Chłopski garnek możemy przygotować na wiele sposobów, niektórzy dodają do niego ziemniaki, kapustę lub paprykę, ale podstawą jest kiełbasa i boczek wędzony. Natomiast u mnie chłopski garnek jest z fasolą, a podałam go z pieczywem. Jest to danie jednogarnkowe, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy facet. Chłopski garnek to znakomite rozwiązanie na obiad lub kolację, a następnego dnia będzie smakował jeszcze lepiej. Możemy go przygotować z ogólnodostępnych składników lub resztek, które akurat zalegają nam w lodówce. Każda jego wersja będzie smaczna.

Składniki na Chłopski garnek:

  • 400 g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1 puszka fasoli białej (400 g)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie Chłopskiego garnka:

  1. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Boczek pokroić w kostkę lub paski.
  2. Do większego garnka z grubym dnem przełożyć pokrojony boczek, wstawić na gaz i smażyć do wytopienia tłuszczu (jeżeli mamy boczek chudy to dodać łyżkę oleju). Następnie dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć do zrumienienia. W przypadku, gdy nie posiadamy takiego garnka to możemy smażyć na patelni i później przełożyć do innego garnka. Jeżeli korzystamy z patelni to po przełożeniu podsmażonej kiełbasy i boczku do garnka, na patelni podsmażyć cebulę. Następnie do cebuli dodać obraną, pokrojoną w półplasterki marchew. Chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka z kiełbasą. A jeżeli nie korzystamy z patelni to cebulę wrzucić bezpośrednio do garnka, całość chwilę podsmażyć i dodać obraną, pokrojoną marchew.
  3. Do garnka wlać bulion (lub wodę) i dusić około 10 minut.
  4. Paprykę obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i przełożyć do garnka.
  5. Następnie do garnka wlać fasolkę z puszki i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować kolejne 10 minut. Przed końcem gotowania dodać majeranek. Podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą.
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *