Sposobów na przyrządzenie śledzi jest bardzo wiele. Najpopularniejsze to śledzie w oleju z cebulką lub śledzie w śmietanie. Oczywiście możemy je kupić gotowe w sklepie, ale zrobione własnoręcznie w domu smakują o wiele lepiej. Dodatkowo możemy je doprawić według własnych upodobań smakowych. Dzisiaj mam dla was przepis na śledzie po kujawsku. Jest to bardzo smaczna i aromatyczna wersja tej ryby. Śledzie po kujawsku to kawałki śledzia w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym z duszonymi jabłkami. Jest to dość ciekawe połączenie, ale uważam, że warte spróbowania, ponieważ kwaśne jabłka doskonale pasują do tych ryb. Przepis na śledzie po kujawsku jest bardzo prosty, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników, bo oprócz śledzi i przypraw, dwa kwaśne jabłka i koncentrat pomidorowy. Tak więc jeżeli szukacie nowych przepisów na święta i nie tylko to gorąco polecam wypróbować wam śledzie po kujawsku!
Składniki na Śledzie po kujawsku:
- 4 solone filety śledziowe a’la matjas
- 2 jabłka
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4-5 łyżek wody
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie Śledzi po kujawsku:
- Śledzie przełożyć do miseczki. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki,, następnie na plasterki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone jabłka. Pomieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (tj. słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, cukier, otartą skórkę z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok z cytryny). Całość razem wymieszać. Dodać wodę. Doprawić pieprzem. Gdyby sos był bardzo gęsty to można dolać jeszcze kilka łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.
- Śledzie wyjąć z wody (lub mleka), osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w miseczce i zalać ostudzonym sosem. Wymieszać. Miseczkę ze śledziami po kujawsku przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).