Menu Zamknij

Śledzie po kujawsku

Sposobów na przyrządzenie śledzi jest bardzo wiele. Najpopularniejsze to śledzie w oleju z cebulką lub śledzie w śmietanie. Oczywiście możemy je kupić gotowe w sklepie, ale zrobione własnoręcznie w domu smakują o wiele lepiej. Dodatkowo możemy je doprawić według własnych upodobań smakowych. Dzisiaj mam dla was przepis na śledzie po kujawsku. Jest to bardzo smaczna i aromatyczna wersja tej ryby. Śledzie po kujawsku to kawałki śledzia w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym z duszonymi jabłkami. Jest to dość ciekawe połączenie, ale uważam, że warte spróbowania, ponieważ kwaśne jabłka doskonale pasują do tych ryb. Przepis na śledzie po kujawsku jest bardzo prosty, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników, bo oprócz śledzi i przypraw, dwa kwaśne jabłka i koncentrat pomidorowy. Tak więc jeżeli szukacie nowych przepisów na święta i nie tylko to gorąco polecam wypróbować wam śledzie po kujawsku!

Śledzie po kujawsku

Składniki na Śledzie po kujawsku:

  • 4 solone filety śledziowe a’la matjas
  • 2 jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 4-5 łyżek wody
  • 2 łyżki oleju
Śledzie po kujawsku

Przygotowanie Śledzi po kujawsku:

  1. Śledzie przełożyć do miseczki. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
  2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki,, następnie na plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone jabłka. Pomieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (tj. słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, cukier, otartą skórkę z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok z cytryny). Całość razem wymieszać. Dodać wodę. Doprawić pieprzem. Gdyby sos był bardzo gęsty to można dolać jeszcze kilka łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia.
  4. Śledzie wyjąć z wody (lub mleka), osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w miseczce i zalać ostudzonym sosem. Wymieszać. Miseczkę ze śledziami po kujawsku przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Śledzie po kujawsku
Śledzie po kujawsku
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *