Menu Zamknij

Śledzie w śmietanie

Śledź to ryba nie dość, że pyszna to i zdrowa, chociaż nie wszyscy przepadają za ich smakiem. Lecz jeśli zdarzą się jej ulubieńcy to każdy nich ma swoje ulubione pomysły na przygotowanie tej ryby. U mnie jednym z nich są śledzie w śmietanie. Przepis ten jest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Składniki:

  • 40dag filetów śledziowych matias
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 330g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na parę godzin.
2. Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem na durszlaku, pozostawić do ostygnięcia. Pokroić ogórki w kostkę.
3. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ogórki, cebulę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić octem i włożyć do śmietany. Delikatnie razem wymieszać. Na noc odstawić do lodówki.
5. Tak przygotowane śledzie podaję z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach.
Zapraszam również na śledzie w miodzie oraz śledzie z cebulką.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Śledzie po kujawsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *