Śledzie mają tak charakterystyczny smak i intensywny zapach, że aby przygotować z nich coś smacznego nie potrzebujemy zbyt wielu dodatków. Jednak obojętnie co to jest, czy sałatka, czy śledzie w sosie lub marynacie to podstawowym dodatkiem do takiego dania jest cebula. Świetnie w połączeniu ze śledziami sprawdzają się również grzybki i ogórki konserwowe. Na bazie tych składników zrobione są śledzie po szlachecku. Dodatkowo ta sałatka wzbogacona jest jeszcze ugotowanymi jajkami. Ja wykorzystałam marynowane grzybki z własnej spiżarni, ale można je też zastąpić marynowanymi pieczarkami. Pomimo, iż już mam kilka ulubionych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem śledzi to przepis na śledzie po szlachecku zagości w mojej kuchni na dłużej. Śledzie po szlachecku to jedna z wielu propozycji na szybką oraz smaczną przekąskę. Takie śledzie po szlachecku sprawdzą się na każdą okazję. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania!
Składniki na Śledzie po szlachecku:
- 4 solone filety śledziowe a’la matias
- 2 jajka
- 3 nieduże ogórki konserwowe
- 1 mały słoiczek grzybków marynowanych w occie
- 1 nieduża biała cebula
- 2 płaskie łyżki majonezu
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- szczypta soli
Przygotowanie Śledzi po szlachecku:
- Filety śledziowe przełożyć do miseczki. Zalać zimną wodą lub mlekiem. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. W międzyczasie można raz wymienić wodę na świeżą.
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do jajek.
- Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miseczki.
- Śledzie wyjąć z wody (lub mleka), osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pokroić w paski o szerokości 1,5-2 cm. Przełożyć do miseczki z pozostałymi składnikami.
- Grzyby odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki.
- Do miski dodać 2 płaskie łyżki majonezu, posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły.
- Polecam wypróbować przepis na śledzie po żydowsku.
Pingback:Śledzie Gajowego - Danka Pichci