Menu Zamknij

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to przepyszny deser o czekoladowo-orzechowym smaku, a udekorowany pralinkami o tej samej nazwie wygląda obłędnie. Przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia jest dość prosty, więc z jego przygotowaniem powinny sobie poradzić nawet osoby niemające doświadczenia w pieczeniu ciast. Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia smakiem przypomina pralinki o tej samej nazwie. Ten deser składa się z kilku warstw herbatników przełożonych kremem orzechowym na bazie serka mascarpone i słodkim kajmakiem. Wierzch ciasta Ferrero Rocher jest posypany gorzką czekoladą oraz kakao. Ten deser musimy przygotować co najmniej dzień wcześniej przed podaniem, aby herbatniki mogły zmięknąć. Ciasto Ferrero Rocher w smaku jest mocno czekoladowe z wyczuwalną nutą orzechów laskowych. Wykonując takie ciasto mamy niemal pewność, że zawsze nam się uda, ponieważ nie musimy się obawiać, że podczas pieczenia pójdzie coś nie po naszej myśli.

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×27 cm.

Składniki na Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia:

  • około 260-270 g herbatników kakaowych
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g łuskanych orzechów laskowych
  • 1 wafelek o smaku orzechowym (45 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo pralinki do dekoracji
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Przygotowanie Ciasta Ferrero Rocher bez pieczenia:

  1. Suchą patelnię wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Wsypać na nią orzechy laskowe i chwilę podprażyć. Następnie zdjąć z ognia. Orzechy wysypać na bawełnianą ścierkę, wystudzić i zawinąć w ścierkę, a następnie pocierać, aby odeszły skórki od orzechów. Następnie orzechy przełożyć na deskę do krojenia i drobno posiekać.
  2. Puszkę z masą kajmakową otworzyć, włożyć do rondelka z wodą, wstawić na gaz i podgrzewać, aby kajmak przybrał bardziej płynną konsystencję.
  3. Schłodzoną śmietankę przelać do miski i ubić na sztywno. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i ucierać do połączenia składników (nie za długo). 1/3 kremu przełożyć do mniejszej miseczki. Dodać do niego łyżkę cukru pudru i razem dokładnie wymieszać.
  4. Wafelka drobno pokruszyć i wsypać do miski z pozostałym kremem. Dodać dwie łyżki masy kajmakowej oraz dwie łyżki likieru. Przełożyć połowę posiekanych orzechów laskowych. Całość zmiksować mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
  5. Herbatnikami kakaowymi wyłożyć spód naczynia szklanego lub blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno wyłożyć cały krem orzechowy, dokładnie rozsmarować i przykryć kolejną warstwą herbatników.
  6. Do pozostałego kajmaku dodać drugą połowę orzechów laskowych, wymieszać i rozsmarować na herbatnikach. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.
  7. Na wierzch ciasta wyłożyć krem z cukrem pudrem, dokładnie rozsmarować. Tak przygotowane ciasto posypać kakao i startą gorzką czekoladą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Przed podaniem ciasto Ferrero Rocher można udekorować pralinkami.
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
Opublikowany wCiasta i desery

21 Komentarzy

  1. Pingback:Ciasto Pani Walewska - Danka Pichci

  2. Monika

    Wypróbowałam przepis – bajeczny *.* Masa smakuje identycznie jak krem ze środka ferrero rocher! =D
    P.S. Jeśli mogę to doczepię się tylko do jednego, wyraz kakao (w opisie) się nie odmienia =)

        • Nika

          Pisownia skrótu P.S. jest poprawna, ale poprawny – i znacznie częstszy – jest też zapis PS (bez kropek). Można się o tym przekonać m.in. z odpowiedniego hasła w Słowniku skrótów i skrótowców Jerzego Podrackiego (Warszawa 1999): „PS, rzad. P.S. postscriptum (łac.) dopisek do listu. Skr. pisany bez kropek, wyjątkowo też z kropkami, czytany jako cały wyraz (wymawiany też: pe-es)”. Oba skróty: PS i P.S. notuje także w haśle postscriptum Uniwersalny słownik języka polskiego pod red. Stanisława Dubisza (Warszawa 2003). W Nowym słowniku poprawnej polszczyzny PWN pod red. Andrzeja Markowskiego (Warszawa 1999) oraz w Wielkim słowniku ortograficznym PWN z zasadami pisowni i interpunkcji (Warszawa 2010) zarejestrowano jednak tylko skrót PS (bez kropek).

          Małgorzata Fularczyk

  3. Beata

    Wyjątkowo nietrafiony przepis. Proporcje zbyt małe na podaną blaszkę. Ciasto dobre ale cienkie jak naleśniki. Mogłam posłużyć się przepisem z innych stron internetowych.

    • Danka Pichci

      A czy na pewno dobrze odmierzyła Pani składniki lub skorzystała z blaszki o wymiarach 24×27 cm? Dostałam wiadomości od czytelników, że ciasto bardzo dobre i że się udaje, a nikt nie wspominał że jest zbyt cienkie. Pozdrawiam 🙂

    • jolazek

      Przepis jest super ,robiłam kilka razy i zawsze wychodził extra.Nie wiem jak trzeba to zrobić ,żeby był jakiś płaski 🙂 Moi domownicy i goście uwielbiają to ciasto

  4. Pingback:Malinowa Chmurka - Danka Pichci

  5. Pingback:Ciasto Kubanka - Danka Pichci

  6. ja

    Nigdzie nie można dostać kajmaku kakaowego. Czy do można dodać do zwykłego kajmaku kakao, a jeśli tak, to ile? prosze o pilna odpowiedz, bo chce dzis robic 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *