Menu Zamknij

Śledzie Gajowego

Większość potraw, które przygotowuję na wieczerzę wigilijną jest z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą to być filety moczone w oleju lub occie. Wówczas nie musimy ich moczyć w wodzie, tylko od razu pokroić. Dzięki temu przyrządzenie śledzi Gajowego będzie jeszcze szybsze! Tak więc przepis na śledzie Gajowego jest bardzo prosty i szybki, a jeżeli nie wiecie co przygotować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia to zachęcam was do wypróbowania. Nam bardzo przypadł do gustu i na pewno zrobię go jeszcze nie raz! Takie śledzie Gajowego najlepiej smakują po 2-3 dniach. Będą doskonałe także na imprezę sylwestrową.

Śledzie Gajowego

Składniki na Śledzie Gajowego:

  • 4 filety śledziowe a’la matjas
  • garść suszonych grzybów leśnych (około 40 g)
  • 1 duża biała cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 nieduże liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Śledzie Gajowego

Przygotowanie Śledzi Gajowego:

  1. Suszone grzyby włożyć do rondelka. Zalać 3/4 szklanki wody. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie garnek wstawić na gaz i gotować grzyby na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia. Ostudzone grzyby wyjąć z wody (wodę pozostawić, nie wylewać) i pokroić w paski.
  2. Filety śledziowe przełożyć do miski. Zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 godziny.
  3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Na patelnię dodać pokrojone grzyby i przyprawy (tj. ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca). Chwilę podsmażyć. Dodać ocet spirytusowy, wlać wodę pozostawioną z gotowania grzybów, koncentrat pomidorowy i cukier. Wymieszać i podsmażyć około 5 minut. Całość doprawić pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  4. Filety śledziowe wyjąć z wody i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pokroić w paski o długości 1,5-2 cm. Przełożyć do przygotowanego wcześniej sosu grzybowego. Wymieszać i przełożyć do słoiczka. Zakręcić i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
  5. Polecam wypróbować przepis na śledzie po szlachecku.
Śledzie Gajowego
Śledzie Gajowego
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *