Menu Zamknij

Śledzie Gajowego

Większość potraw, które przygotowuję na wieczerzę wigilijną jest z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą to być filety moczone w oleju lub occie. Wówczas nie musimy ich moczyć w wodzie, tylko od razu pokroić. Dzięki temu przyrządzenie śledzi Gajowego będzie jeszcze szybsze! Tak więc przepis na śledzie Gajowego jest bardzo prosty i szybki, a jeżeli nie wiecie co przygotować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia to zachęcam was do wypróbowania. Nam bardzo przypadł do gustu i na pewno zrobię go jeszcze nie raz! Takie śledzie Gajowego najlepiej smakują po 2-3 dniach. Będą doskonałe także na imprezę sylwestrową.

Śledzie Gajowego

Składniki na Śledzie Gajowego:

  • 4 filety śledziowe a’la matjas
  • garść suszonych grzybów leśnych (około 40 g)
  • 1 duża biała cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 nieduże liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Śledzie Gajowego

Przygotowanie Śledzi Gajowego:

  1. Suszone grzyby włożyć do rondelka. Zalać 3/4 szklanki wody. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie garnek wstawić na gaz i gotować grzyby na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia. Ostudzone grzyby wyjąć z wody (wodę pozostawić, nie wylewać) i pokroić w paski.
  2. Filety śledziowe przełożyć do miski. Zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 godziny.
  3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Na patelnię dodać pokrojone grzyby i przyprawy (tj. ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca). Chwilę podsmażyć. Dodać ocet spirytusowy, wlać wodę pozostawioną z gotowania grzybów, koncentrat pomidorowy i cukier. Wymieszać i podsmażyć około 5 minut. Całość doprawić pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  4. Filety śledziowe wyjąć z wody i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pokroić w paski o długości 1,5-2 cm. Przełożyć do przygotowanego wcześniej sosu grzybowego. Wymieszać i przełożyć do słoiczka. Zakręcić i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
  5. Polecam wypróbować przepis na śledzie po szlachecku.
Śledzie Gajowego
Śledzie Gajowego
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *