Większość potraw, które przygotowuję na wieczerzę wigilijną jest z dodatkiem suszonych grzybów leśnych. Takie też są śledzie Gajowego. Jest to trochę nietypowe połączenie filetów śledziowych z suszonymi grzybami, ale godne polecenia. Do przygotowania śledzi Gajowego nie potrzebujemy wielu składników, a efekt będzie naprawdę pyszny. Ja do zrobienia śledzi Gajowego wykorzystałam solone filety śledziowe a’la matjas, ale mogą to być filety moczone w oleju lub occie. Wówczas nie musimy ich moczyć w wodzie, tylko od razu pokroić. Dzięki temu przyrządzenie śledzi Gajowego będzie jeszcze szybsze! Tak więc przepis na śledzie Gajowego jest bardzo prosty i szybki, a jeżeli nie wiecie co przygotować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia to zachęcam was do wypróbowania. Nam bardzo przypadł do gustu i na pewno zrobię go jeszcze nie raz! Takie śledzie Gajowego najlepiej smakują po 2-3 dniach. Będą doskonałe także na imprezę sylwestrową.
Składniki na Śledzie Gajowego:
- 4 filety śledziowe a’la matjas
- garść suszonych grzybów leśnych (około 40 g)
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 nieduże liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie Śledzi Gajowego:
- Suszone grzyby włożyć do rondelka. Zalać 3/4 szklanki wody. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie garnek wstawić na gaz i gotować grzyby na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia. Ostudzone grzyby wyjąć z wody (wodę pozostawić, nie wylewać) i pokroić w paski.
- Filety śledziowe przełożyć do miski. Zalać zimną wodą. Odstawić na 2-3 godziny.
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Na patelnię dodać pokrojone grzyby i przyprawy (tj. ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca). Chwilę podsmażyć. Dodać ocet spirytusowy, wlać wodę pozostawioną z gotowania grzybów, koncentrat pomidorowy i cukier. Wymieszać i podsmażyć około 5 minut. Całość doprawić pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
- Filety śledziowe wyjąć z wody i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pokroić w paski o długości 1,5-2 cm. Przełożyć do przygotowanego wcześniej sosu grzybowego. Wymieszać i przełożyć do słoiczka. Zakręcić i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
- Polecam wypróbować przepis na śledzie po szlachecku.
Czy te śledzie mogę zrobić 4 dni przed wigilia i czy będą dobre jeszcze na święta nie zepsują się?
można tak zrobić