Menu Zamknij

Ciasto łyżką mieszane

Ciasto łyżką mieszane to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do kawy. Ciasto takie przygotowuje się bez użycia miksera, czyli można je zrobić dosłownie w kilka chwil (oczywiście nie licząc czasu pieczenia). Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką. Aby ciasto wyszło puszyste i miękkie nie należy zbyt długo mieszać składników. Kakaowe ciasto łyżką mieszane zachowuje długo świeżość, a przygotowane z bakaliami może stanowić idealny wypiek na świąteczny stół. Ciasto łyżką mieszane każdemu powinno się udać, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Miękkie, pyszne i wilgotne w środku ciasto łyżką mieszane możemy przygotować w każdej chwili, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ciasto łyżką mieszane

Składniki na keksówkę o wymiarach 27x10x8 cm.

Składniki na Ciasto łyżką mieszane:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki dżemu (u mnie powidła śliwkowe, ale może być inny dżem, np. z czarnej porzeczki lub truskawkowy)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
  • 1 łyżka bułki tartej do wysypania blachy
Ciasto łyżką mieszane

Przygotowanie Ciasta łyżką mieszanego:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Dodać cukier. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wbić jajka, wlać wodę gazowaną i olej rzepakowy. Dodać dżem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, nie za długo (inaczej ciasto może wyjść za bardzo zbite).
  3. Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej i obtoczyć. Przełożyć do ciasta. Całość delikatnie wymieszać (nie za długo).
  4. Keksówkę wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest wilgotny to wydłużyć czas pieczenia (każdy piekarnik ma inną moc i z tego względu są niewielkie różnicy w czasie pieczenia).
  6. Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy okrawając na około nożem i wierzch ciasta polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Ciasto łyżką mieszane
Ciasto łyżką mieszane
Opublikowany wCiasta i desery

41 Komentarzy

  1. Greta

    Robię już 3raz, tym razem w wersji białej i ze śliwkami. Generalnie ciasto znika w jeden dzień, jest super wilgotne i przepyszne.

  2. Renata

    Właśnie włożyłam do piekarnika pominęłam dżem wkroiłam kilka suszonych śliwek i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Żadko piekę mam nadzieję że mi się uda ?

  3. Mela

    Ja to ciasto nazywam „Biedak” wszystkie składniki wsypuję do misy (wogóle niedodaję jajek) sodę sypię na końcu. Mieszm i na blaszkę. Zawsze wychodzi i szybko znika?

  4. Pingback:Ciasto widelcem mieszane - Danka Pichci

  5. Adaszykowna

    To fantastyczny prosty przepis,każdą z nas się spieszy,mamy coraz mniej czasu na takie łakocie..ten to dobrodziejstwo dla zapracowanych ,,a chcących obdarować rodzinę smakołykiem,,luksusowym wręcz..bardzo dziękuję za pomysł ,pozdrawiam..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *