Menu Zamknij

Ciasto łyżką mieszane

Ciasto łyżką mieszane to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do kawy. Ciasto takie przygotowuje się bez użycia miksera, czyli można je zrobić dosłownie w kilka chwil (oczywiście nie licząc czasu pieczenia). Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką. Aby ciasto wyszło puszyste i miękkie nie należy zbyt długo mieszać składników. Kakaowe ciasto łyżką mieszane zachowuje długo świeżość, a przygotowane z bakaliami może stanowić idealny wypiek na świąteczny stół. Ciasto łyżką mieszane każdemu powinno się udać, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Miękkie, pyszne i wilgotne w środku ciasto łyżką mieszane możemy przygotować w każdej chwili, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ciasto łyżką mieszane

Składniki na keksówkę o wymiarach 27x10x8 cm.

Składniki na Ciasto łyżką mieszane:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki dżemu (u mnie powidła śliwkowe, ale może być inny dżem, np. z czarnej porzeczki lub truskawkowy)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
  • 1 łyżka bułki tartej do wysypania blachy
Ciasto łyżką mieszane

Przygotowanie Ciasta łyżką mieszanego:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Dodać cukier. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wbić jajka, wlać wodę gazowaną i olej rzepakowy. Dodać dżem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, nie za długo (inaczej ciasto może wyjść za bardzo zbite).
  3. Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej i obtoczyć. Przełożyć do ciasta. Całość delikatnie wymieszać (nie za długo).
  4. Keksówkę wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest wilgotny to wydłużyć czas pieczenia (każdy piekarnik ma inną moc i z tego względu są niewielkie różnicy w czasie pieczenia).
  6. Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy okrawając na około nożem i wierzch ciasta polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Ciasto łyżką mieszane
Ciasto łyżką mieszane
Opublikowany wCiasta i desery

42 Komentarze

  1. Greta

    Robię już 3raz, tym razem w wersji białej i ze śliwkami. Generalnie ciasto znika w jeden dzień, jest super wilgotne i przepyszne.

  2. Renata

    Właśnie włożyłam do piekarnika pominęłam dżem wkroiłam kilka suszonych śliwek i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Żadko piekę mam nadzieję że mi się uda ?

  3. Mela

    Ja to ciasto nazywam „Biedak” wszystkie składniki wsypuję do misy (wogóle niedodaję jajek) sodę sypię na końcu. Mieszm i na blaszkę. Zawsze wychodzi i szybko znika?

  4. Pingback:Ciasto widelcem mieszane - Danka Pichci

  5. Adaszykowna

    To fantastyczny prosty przepis,każdą z nas się spieszy,mamy coraz mniej czasu na takie łakocie..ten to dobrodziejstwo dla zapracowanych ,,a chcących obdarować rodzinę smakołykiem,,luksusowym wręcz..bardzo dziękuję za pomysł ,pozdrawiam..

  6. Pingback:Piernik łyżką mieszany - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *