Ciasto łyżką mieszane to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do kawy. Ciasto takie przygotowuje się bez użycia miksera, czyli można je zrobić dosłownie w kilka chwil (oczywiście nie licząc czasu pieczenia). Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką. Aby ciasto wyszło puszyste i miękkie nie należy zbyt długo mieszać składników. Kakaowe ciasto łyżką mieszane zachowuje długo świeżość, a przygotowane z bakaliami może stanowić idealny wypiek na świąteczny stół. Ciasto łyżką mieszane każdemu powinno się udać, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Miękkie, pyszne i wilgotne w środku ciasto łyżką mieszane możemy przygotować w każdej chwili, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki na keksówkę o wymiarach 27x10x8 cm.
Składniki na Ciasto łyżką mieszane:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki dżemu (u mnie powidła śliwkowe, ale może być inny dżem, np. z czarnej porzeczki lub truskawkowy)
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- 1 łyżka bułki tartej do wysypania blachy
Przygotowanie Ciasta łyżką mieszanego:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Dodać cukier. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wbić jajka, wlać wodę gazowaną i olej rzepakowy. Dodać dżem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, nie za długo (inaczej ciasto może wyjść za bardzo zbite).
- Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej i obtoczyć. Przełożyć do ciasta. Całość delikatnie wymieszać (nie za długo).
- Keksówkę wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest wilgotny to wydłużyć czas pieczenia (każdy piekarnik ma inną moc i z tego względu są niewielkie różnicy w czasie pieczenia).
- Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy okrawając na około nożem i wierzch ciasta polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
w opisie przygotowania został dżem pominięty … dodawać go razem z żurawiną i rodzynkami czy wcześniej ? pozdrawiam .
dodajemy wcześniej, razem z jajkami i resztą składników 🙂 przepis już poprawiony, dziękuję
Panie Grzesiu NIC NIE ZOSTALO POMINIETE.
w ktorym momencie dodajemy dzem?
razem z jajkami i resztą składników 🙂
Pyszne!Nie jestem”Piekarka”,ale jest tak proste i szybkie, że 2-3 razy w miesiącu piekę/żeby się nie przejesc jednym rodzajem/.SUPER.Ostatnio nawrzucalam porzeczek i też dobre.
Jaki rozmiar keksówki? Mam trzy i trzy różne
27x10x8 cm 🙂
Wypróbuję przepis na ciasto,podoba mi się.
Podoba mi się to ciasto i wkrótce postaram się wypróbować ten przepis.Pozdrawiam.
Czy rzepakowy olej można zastąpić np. Olejem z pestek winogron?
wydaje mi się że tak
Upiekę sobie na Dzień Kobiet ?
Zrobiłam! Tylko zamiast marmolady i suszonych owoców dałam wiśnie w zalewie. Wyszło przepyszne!
bardzo mi miło <3 pozdrawiam!
Upiekie sobie ciasto na święta, podoba mi się ten przepis.
Robię już 3raz, tym razem w wersji białej i ze śliwkami. Generalnie ciasto znika w jeden dzień, jest super wilgotne i przepyszne.
Ciasto przepyszne. Zrobiłam z suszonymi morelami i figami. Rewelacja ??
ubilam jajka z olejem i woda gaz….. mega piana..polaczylam z suchymi skl. i zobacze co wyjdzie
Czy można czymś zastąpić wodę gazowana? Nie może być zwykła?
może być zwykła, ale dzięki gazowanej ciasto wychodzi bardziej pulchne
Właśnie włożyłam do piekarnika pominęłam dżem wkroiłam kilka suszonych śliwek i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Żadko piekę mam nadzieję że mi się uda ?
Ciasto jest pulchne i mega pyszne. Na pewno jeszcze zagości na moim stole. Dziękuję za przepis.
Czy żurawinę i rodzynki trzeba wcześniej namoczyć?
nie trzeba
To ciasto wychodzi pyszne,łatwo zrobić.
Ciasto łatwe, pyszne, pulchne. Można je zrobić nawet o północy gdyż nie trzeba uruchamiać miksera. Świetny przepis!
Ciasto super szybkie i pyszne, robiłam już 3 razy i zawsze super.
Ja to ciasto nazywam „Biedak” wszystkie składniki wsypuję do misy (wogóle niedodaję jajek) sodę sypię na końcu. Mieszm i na blaszkę. Zawsze wychodzi i szybko znika?
Czy zamiast suszonych owoców i dżemu można dodać jagody?
tak
Czy do ciasta można dodawać owoce sezonowe?
można
Piec z termoobiegiem czy bez? Bo zawsze mam z tym problem ?
bez
To ciacho jest fantastyczne , dodałam dżem borówkowy i świeże boróweczki , mięciutkie , puszyste do kawki w sam raz ?Polecam
Pingback:Ciasto widelcem mieszane - Danka Pichci
Mozna dodac orzechy?
tak
To fantastyczny prosty przepis,każdą z nas się spieszy,mamy coraz mniej czasu na takie łakocie..ten to dobrodziejstwo dla zapracowanych ,,a chcących obdarować rodzinę smakołykiem,,luksusowym wręcz..bardzo dziękuję za pomysł ,pozdrawiam..
A dla mnie te ciasto to taki klajster ciężkie z tymi powidłami. W smaku smaczne ale …….
Pingback:Piernik łyżką mieszany - Danka Pichci