Ciasto łyżką mieszane to jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego do kawy. Ciasto takie przygotowuje się bez użycia miksera, czyli można je zrobić dosłownie w kilka chwil (oczywiście nie licząc czasu pieczenia). Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką. Aby ciasto wyszło puszyste i miękkie nie należy zbyt długo mieszać składników. Kakaowe ciasto łyżką mieszane zachowuje długo świeżość, a przygotowane z bakaliami może stanowić idealny wypiek na świąteczny stół. Ciasto łyżką mieszane każdemu powinno się udać, nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Miękkie, pyszne i wilgotne w środku ciasto łyżką mieszane możemy przygotować w każdej chwili, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki na keksówkę o wymiarach 27x10x8 cm.
Składniki na Ciasto łyżką mieszane:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki dżemu (u mnie powidła śliwkowe, ale może być inny dżem, np. z czarnej porzeczki lub truskawkowy)
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- 1 łyżka bułki tartej do wysypania blachy

Przygotowanie Ciasta łyżką mieszanego:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao. Dodać cukier. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wbić jajka, wlać wodę gazowaną i olej rzepakowy. Dodać dżem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Mieszać tylko do połączenia składników, nie za długo (inaczej ciasto może wyjść za bardzo zbite).
- Rodzynki i żurawinę przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki pszennej i obtoczyć. Przełożyć do ciasta. Całość delikatnie wymieszać (nie za długo).
- Keksówkę wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek jest wilgotny to wydłużyć czas pieczenia (każdy piekarnik ma inną moc i z tego względu są niewielkie różnicy w czasie pieczenia).
- Upieczone i ostudzone ciasto wyjąć z formy okrawając na około nożem i wierzch ciasta polukrować lub polać roztopioną czekoladą.


w opisie przygotowania został dżem pominięty … dodawać go razem z żurawiną i rodzynkami czy wcześniej ? pozdrawiam .
dodajemy wcześniej, razem z jajkami i resztą składników 🙂 przepis już poprawiony, dziękuję
w ktorym momencie dodajemy dzem?
razem z jajkami i resztą składników 🙂
Jaki rozmiar keksówki? Mam trzy i trzy różne
27x10x8 cm 🙂
Wypróbuję przepis na ciasto,podoba mi się.
Podoba mi się to ciasto i wkrótce postaram się wypróbować ten przepis.Pozdrawiam.
Czy rzepakowy olej można zastąpić np. Olejem z pestek winogron?
wydaje mi się że tak
Upiekę sobie na Dzień Kobiet 😋
Zrobiłam! Tylko zamiast marmolady i suszonych owoców dałam wiśnie w zalewie. Wyszło przepyszne!
bardzo mi miło <3 pozdrawiam!
Upiekie sobie ciasto na święta, podoba mi się ten przepis.