Menu Zamknij

Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym

Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym to stosunkowo szybkie i proste danie, które powinno zasmakować nie tylko wielbicielom tych grzybów. Pieczarki przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, pachnące wędzonką. Boczek wędzony można zastąpić szynką lub kiełbasą, ale wtedy smak przekąski ulegnie zmianie. W przygotowaniu tego dania nie ma nic skomplikowanego, wystarczy tylko zrobić farsz i napełnić nim kapelusze grzybów, a to jest proste. Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym to pomysł na imprezową przekąskę lub rodzinną kolację. Najlepiej podawać je na ciepło, a w towarzystwie podpieczonej bagietki stanowią prawdziwą ucztę. Robiąc pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym możemy do farszu dodać też paprykę lub szpinak w zależności co kto lubi. Moja wersja jest najprostsza. Tak więc takie pieczarki to doskonała przekąska na imprezę i nie tylko!

Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym

Składniki na Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym:

  • 6 dużych pieczarek
  • 100 g surowego boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g żółtego sera startego
Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym

Przygotowanie Pieczarek faszerowanych boczkiem wędzonym:

  1. Pieczarki oczyścić, wyciąć lub wykręcić trzonki. Kapelusze z zewnątrz skropić oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Od środka posypać zmielonym czarnym pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na suchą patelnię. Wstawić na gaz i smażyć do zrumienienia i wytopienia się tłuszczu.
  2. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię z boczkiem (jeżeli był boczek bardzo chudy i wytopiło się mało tłuszczu to dodać 2 łyżki oleju rzepakowego). Chwilę podsmażyć. Następnie na patelnię dodać pokrojone w kostkę ogonki od pieczarek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do farszu. Smażyć do momentu odparowania nadmiaru płynu. Patelnię zdjąć z ognia. Farsz zostawić do przestudzenia.
  3. Przestudzonym farszem napełnić kapelusze pieczarek. Wierzch posypać startym żółtym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 15-20 minut.
  4. Polecam wypróbować przepis na pieczarki faszerowane szpinakiem.
Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym
Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Pieczarki po baskijsku - Danka Pichci

  2. Pingback:Pieczarki w serowym cieście - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *