Chrupiące pieczarki z farszem szpinakowym będą doskonałą przystawką na imprezę ze znajomymi. Podane ze sosem czosnkowym smakują wyśmienicie. Można je przygotować wcześniej, a przed przyjęciem odgrzać w piekarniku.
Składniki:
- 500g pieczarek (najlepiej większych)
- 200g szpinaku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15g żółtego sera
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 mała cebula
- olej do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie:
1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak, chwilę poddusić i dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, odparować. Zdjąć z ognia.
3. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko podsmażyć. Trzonki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, odparować, doprawić solą i pieprzem.
4. Uduszone nóżki pieczarek dodać do szpinaku. Całość razem wymieszać. Jeżeli farsz jest rzadki to jeszcze chwilę odparować. Odstawić do przestygnięcia.
5. Jajka roztrzepać, połączyć z mąką i utartym serem. Łebki pieczarek nadziewać przygotowanym farszem szpinakowym. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
6. Usmażone pieczarki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
6. Usmażone pieczarki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wyglądają bardzo apetycznie)))
I sa smaczne
Ser zamiast do panierki mozna dodac do farszu..
Pingback:Pieczarki faszerowane boczkiem wędzonym - Danka Pichci