Menu Zamknij

Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami

Po naleśniki sięgam zazwyczaj, kiedy nie mam sprecyzowanego pomysłu na obiad lub kiedy muszę przygotować obiad nie poświęcając na to zbyt wiele czasu. Przeważnie są to naleśniki z serem lub dżemem, ale coraz częściej robię je z farszem wytrawnym. I tak w okresie wiosennym, kiedy jest młoda kapusta robię naleśniki z tym warzywem plus jeszcze jakiś dodatek. Tym razem przygotowałam naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami. Młoda kapusta jest bardzo miękka i zawiera w sobie dużo wody, podobnie też pieczarki, dlatego ważne jest, aby farsz był dobrze odparowany i zwarty. Wówczas podsmażając ponownie naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami nie będzie nic z nich wypływało. Ja taki farsz doprawiam też sporą ilością pieprzu, aby naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami w efekcie końcowym nie były zbyt mdłe, ale każdy może to zrobić według własnego uznania.

Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami

Składniki na Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej rzepakowy do smażenia

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 biała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka zielonego koperku
  • 20 g startego żółtego sera
Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami

Przygotowanie Naleśników z młodą kapustą i pieczarkami:

  1. Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać 1/4 łyżeczki soli, szklankę mąki i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Następnie miksując dodawać pozostałą mąkę. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać jeszcze trochę mleka. Gotowe ciasto odstawić na 15-20 minut.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w nieduża kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, pozostawiając głąb. Przełożyć do garnka. Wlać 1 szklankę gorącej wody. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 5 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie garnek zdjąć z ognia, kapustę dokładnie odcedzić. Garnek z kapustą ponownie wstawić na gaz, dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Dodać starty żółty ser. Wymieszać. Gotować, aż ser się rozpuści i farsz będzie gęsty. Spróbować i ponownie doprawić solą oraz pieprzem. Garnek zdjąć z ognia. Koperek umyć, posiekać, przełożyć do kapusty z pieczarkami. Wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać ponownie łyżkę oleju rzepakowego i nabierką wlać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na każdym naleśniku rozsmarować porcję farszu i zaginając brzegi do środka zwijać w rulon. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażyć na patelni układając miejscem zawinięcia na spód.
  6. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z młodą kapustą i boczkiem.
Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami
Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *