Po naleśniki sięgam zazwyczaj, kiedy nie mam sprecyzowanego pomysłu na obiad lub kiedy muszę przygotować obiad nie poświęcając na to zbyt wiele czasu. Przeważnie są to naleśniki z serem lub dżemem, ale coraz częściej robię je z farszem wytrawnym. I tak w okresie wiosennym, kiedy jest młoda kapusta robię naleśniki z tym warzywem plus jeszcze jakiś dodatek. Tym razem przygotowałam naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami. Młoda kapusta jest bardzo miękka i zawiera w sobie dużo wody, podobnie też pieczarki, dlatego ważne jest, aby farsz był dobrze odparowany i zwarty. Wówczas podsmażając ponownie naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami nie będzie nic z nich wypływało. Ja taki farsz doprawiam też sporą ilością pieprzu, aby naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami w efekcie końcowym nie były zbyt mdłe, ale każdy może to zrobić według własnego uznania.

Składniki na Naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego + olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 biała cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 pęczka zielonego koperku
- 20 g startego żółtego sera

Przygotowanie Naleśników z młodą kapustą i pieczarkami:
- Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać 1/4 łyżeczki soli, szklankę mąki i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Następnie miksując dodawać pozostałą mąkę. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać jeszcze trochę mleka. Gotowe ciasto odstawić na 15-20 minut.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w nieduża kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, pozostawiając głąb. Przełożyć do garnka. Wlać 1 szklankę gorącej wody. Garnek wstawić na gaz, zagotować i gotować na wolnym ogniu około 5 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie garnek zdjąć z ognia, kapustę dokładnie odcedzić. Garnek z kapustą ponownie wstawić na gaz, dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Dodać starty żółty ser. Wymieszać. Gotować, aż ser się rozpuści i farsz będzie gęsty. Spróbować i ponownie doprawić solą oraz pieprzem. Garnek zdjąć z ognia. Koperek umyć, posiekać, przełożyć do kapusty z pieczarkami. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać ponownie łyżkę oleju rzepakowego i nabierką wlać porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Na każdym naleśniku rozsmarować porcję farszu i zaginając brzegi do środka zwijać w rulon. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażyć na patelni układając miejscem zawinięcia na spód.
- Polecam wypróbować przepis na naleśniki z młodą kapustą i boczkiem.


Pingback:Naleśniki z cukinią i boczkiem - Danka Pichci
Pingback:Łazanki z młodą kapustą - Danka Pichci