Menu Zamknij

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą to połączenie niezbyt oczywiste, ponieważ wielu osobom łazanki kojarzą się z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami – jako danie wigilijne. Jednak makaron ten można przygotować z innymi dodatkami, a ponieważ obecnie jest sezon na młodą kapustę postanowiłam zrobić go w wersji wiosennej i powstały łazanki z młodą kapustą. Do zrobienia tego dania oprócz podstawowych składników potrzebny będzie jeszcze boczek wędzony i kiełbasa. Nie może tu również zabraknąć świeżego koperku, który z młodą kapustą stanowią idealny duet. Młoda kapusta na wiosnę jest bardzo smaczna i miękka, więc nie trzeba jej długo gotować, dlatego łazanki z młodą kapustą robi się szybko. W jednym garnku gotujemy makaron, w drugim poszatkowaną kapustę, a na patelni podsmażamy boczek wędzony z cebulą i kiełbasą. Następnie wszystko razem łączymy, doprawiamy i pieprzem, chwilę dusimy i gotowe. Przepis na łazanki z młodą kapustą jest uniwersalny, można go modyfikować według własnego uznania i dodać na przykład pieczarki lub startą marchewkę.

Łazanki z młodą kapustą

Składniki na Łazanki z młodą kapustą:

  • około 250 g makaronu łazanki
  • 1/2 główki młodej kapusty (około 400 g)
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
Łazanki z młodą kapustą

Przygotowanie Łazanków z młodą kapustą:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąb. Drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy. Zalać gorącą wodą tak, aby przykrywała kapustę. Garnek wstawić na gaz i gotować około 4-5 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia. Kapustę przelać na durszlak, pozostawić do odsączenia.
  2. Boczek wędzony pokroić w cienkie paski lub niedużą kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę.
  3. Suchą patelnię wstawić na gaz, rozgrzać, dodać pokrojony boczek. Smażyć chwilę do wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Kolejno na patelnię dodać kiełbasę. Wymieszać. Smażyć do zrumienienia kiełbasy. Do podsmażonej wędliny dodać odcedzoną kapustę. Wymieszać. Smażyć około 5 minut, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i będzie miękka. Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ciepły makaron przełożyć na patelnię z kapustą. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i przed podaniem posypać nim łazanki z młodą kapustą.
  6. Polecam wypróbować przepis na naleśniki z młodą kapustą i pieczarkami.
Łazanki z młodą kapustą
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą - Danka Pichci

  2. Pingback:Gołąbki z młodej kapusty - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *