Mając w lodówce ciasto francuskie możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzi się ono do przygotowania czegoś słodkiego do popołudniowej kawy lub na zrobienie przekąsek na imprezę, pomysłów jest wiele. Jednym z najprostszych są serowe paluchy z ciasta francuskiego. Do ich przygotowania wystarczą nam dwa podstawowe składniki, jak sama nazwa wskazuje żółty ser i wspomniane ciasto francuskie oraz jajko i przyprawy. W moim przypadku są to tradycyjnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku. Ale każdy może użyć swoich ulubionych. Serowe paluchy z ciasta francuskiego to świetna przekąska imprezowa, mogą też służyć jako przegryzka zamiast chipsów podczas wieczornego seansu filmowego. Chcąc wzbogacić smak takiej przekąski możemy na cieście francuskim razem z serem ułożyć plastry szynki dojrzewającej lub boczku wędzonego. Takie serowe paluchy z ciasta francuskiego najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i chrupiące. Podawać je możemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrupać same. Jest to bardzo prosta przekąska, którą przygotujemy w ciągu 30 minut, a jej zrobienie nie powinno nikomu przysporzyć żadnych problemów.

Składniki na Serowe paluchy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g startego żółtego sera
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Przygotowanie Serowych paluchów:
- Jajko wbić do miseczki, dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli. Dokładnie rozbełtać przy pomocy widelca lub rózgi.
- Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na dwa równe prostokąty. Jeden z prostokątów posmarować rozbełtanym jajkiem z przyprawami. Następnie posypać startym żółtym serem i suszonym oregano. Ser lekko przydusić do ciasta. Całość przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto podzielić na paski o szerokości 2,5 cm. Każdy pasek przekręcić wokół własnej osi 2-3 razy tworząc spirale. Przygotowane serowe paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
- Polecam wypróbować przepis na sakiewki z pieczarkami i szpinakiem.



Pingback:Pizzowe świderki - Danka Pichci