Menu Zamknij

Serowe paluchy

Mając w lodówce ciasto francuskie możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzi się ono do przygotowania czegoś słodkiego do popołudniowej kawy lub na zrobienie przekąsek na imprezę, pomysłów jest wiele. Jednym z najprostszych są serowe paluchy z ciasta francuskiego. Do ich przygotowania wystarczą nam dwa podstawowe składniki, jak sama nazwa wskazuje żółty ser i wspomniane ciasto francuskie oraz jajko i przyprawy. W moim przypadku są to tradycyjnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku. Ale każdy może użyć swoich ulubionych. Serowe paluchy z ciasta francuskiego to świetna przekąska imprezowa, mogą też służyć jako przegryzka zamiast chipsów podczas wieczornego seansu filmowego. Chcąc wzbogacić smak takiej przekąski możemy na cieście francuskim razem z serem ułożyć plastry szynki dojrzewającej lub boczku wędzonego. Takie serowe paluchy z ciasta francuskiego najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i chrupiące. Podawać je możemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrupać same. Jest to bardzo prosta przekąska, którą przygotujemy w ciągu 30 minut, a jej zrobienie nie powinno nikomu przysporzyć żadnych problemów.

Serowe paluchy

Składniki na Serowe paluchy:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Serowe paluchy

Przygotowanie Serowych paluchów:

  1. Jajko wbić do miseczki, dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli. Dokładnie rozbełtać przy pomocy widelca lub rózgi.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na dwa równe prostokąty. Jeden z prostokątów posmarować rozbełtanym jajkiem z przyprawami. Następnie posypać startym żółtym serem i suszonym oregano. Ser lekko przydusić do ciasta. Całość przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto podzielić na paski o szerokości 2,5 cm. Każdy pasek przekręcić wokół własnej osi 2-3 razy tworząc spirale. Przygotowane serowe paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
  4. Polecam wypróbować przepis na sakiewki z pieczarkami i szpinakiem.
Serowe paluchy
Serowe paluchy
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

1 Komentarz

  1. Pingback:Pizzowe świderki - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *