Menu Zamknij

Klopsiki pieczone na ryżu

Klopsiki pieczone na ryżu to smaczne i proste danie jednogarnkowe. Robi się je dość szybko, ponieważ nie musimy tu nic podsmażać, ani gotować. Ryż do naczynia wsypujemy sypki (nie gotujemy). Ja do ryżu dodałam jeszcze startą surową marchew i pokrojonego pora, ale można te dodatki pominąć lub dodać inne warzywa. Natomiast pulpety robimy jak tradycyjne kotlety mielone z tą różnicą, że nie obtaczamy ich w bułce tartej i nie smażymy, tylko uformowane kulki mięsne układamy na ryżu, a całość zalewamy gorącym bulionem. Klopsiki pieczone na ryżu można też zalać gorącą wodą, ale w tym przypadku należy ją doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku lub innymi ulubionymi przyprawami. Klopsiki pieczone na ryżu to idealny pomysł na rodzinny obiad. Można je przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia wlać tylko gorący bulion i wstawić do piekarnika.

Klopsiki pieczone na ryżu

Składniki na Klopsiki pieczone na ryżu:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża biała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g ryżu
  • 1 nieduża marchew
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może być też woda)
  • 2 łyżki masła
Klopsiki pieczone na ryżu

Przygotowanie Klopsików pieczonych na ryżu:

  1. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Pozostawić do napęcznienia.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Patelnię zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  3. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać podsmażoną cebulkę. Bułkę dokładnie odcisnąć. Przełożyć do miski z mięsem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do miski z mięsem. Do mięsa dodać majeranek. Doprawić solą, pieprzem. Całość wyrobić na jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy dłońmi zwilżonymi w wodzie formować nieduże klopsiki.
  4. Suchy ryż wsypać do naczynia żaroodpornego. Por pokroić w półplasterki. Dodać do ryżu. Marchew obrać, umyć. Zetrzeć do naczynia z ryżem na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Całość wymieszać. Na ryżu ułożyć klopsiki. Całość zalać ciepłym bulionem. Jeżeli używamy wody to gorącą wodę należy doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na wierzchu ułożyć kawałki masła.
  5. Naczynie żaroodporne bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 45 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego na ryżu.
Klopsiki pieczone na ryżu
Klopsiki pieczone na ryżu
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Pingback:Kurczak pieczony na młodej kapuście - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *