Menu Zamknij

Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą

Sezon na młodą kapustę nie jest zbyt długi, dlatego sięgam po nią kiedy tylko pojawi się ona w sklepach lub na targu. Najczęściej robię z młodej kapusty surówki do obiadu, ale jest też wiele innych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Jednym z nich są drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą. Oprócz kapusty, do takich kotletów dodaję też inne warzywa: czerwoną paprykę, cebulę i szczypiorek. Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą to nieskomplikowany pomysł na smaczne i soczyste danie z piersi kurczaka. W moim przypadku drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą zrobiłam z mięsa kurczaka, ale może to być również filet z indyka. Takie kotlety siekane z warzywami to alternatywa dla zwykłych kotletów w panierce. Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, a do tego ulubiona surówka. Można też je podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą

Składniki na Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą:

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 główki młodej kapusty (około 200 g)
  • 40 g żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 nieduże jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia
Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą

Przygotowanie Drobiowych kotletów siekanych z młodą kapustą:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąb. Drobno poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem tak, aby kapusta była przykryta. Dodać pół łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 5 minut od momentu zagotowania się. Garnek zdjąć z ognia. Całość przelać na durszlak. Kapustę dokładnie odsączyć z wody i pozostawić do przestudzenia.
  2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać do miski z kurczakiem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski. Szczypiorek umyć, posiekać i dodać do miski z pozostałymi składnikami. Do miski przełożyć odciśniętą, przestudzoną kapustę, starty żółty ser.
  3. Do niedużej miseczki wbić jajka, dodać majonez, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Masę jajeczną przełożyć do miski z pokrojonym mięsem z kurczaka. Dokładnie wymieszać (masa powinna być gęsta i zwarta).
  4. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Łyżką nakładać porcję przygotowanej masy tworząc nieduże, okrągłe kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu, aby kotlety nie były surowe w środku. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  5. Polecam wypróbować przepis na łazanki z młodą kapustą.
Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą
Drobiowe kotlety siekane z młodą kapustą
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *