Menu Zamknij

Tarta z budyniem i rabarbarem

Rabarbar to bardzo popularna w naszym kraju roślina. Rośnie prawie w każdym przydomowym ogródku. Doskonale nadaje się on na orzeźwiający kompot, ale też jako dodatek do ciast. Tarta z budyniem i rabarbarem jest dobrym przykładem na przygotowanie takiego deseru. Kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się ze słodkim budyniem. Spód tarty stanowi ciasto półkruche, następnie warstwa budyniowo-rabarbarowa, a całość jest posypana schłodzonym i startym na tarce jarzynowej tym samym półkruchym ciastem. Tarta z budyniem i rabarbarem to ciasto, które smakuje nawet dwa dni po upieczeniu. Rabarbar sprawia, że wiosenna, krucha tarta z budyniem i rabarbarem ma niepowtarzalny smak. Pomimo tego, że rabarbar to warzywo, jednak ciasta z tymi kwaśnymi łodygami są bardzo smaczne.

Tarta z budyniem i rabarbarem

Składniki na formę o średnicy 25 cm.

Składniki na Tartę z budyniem i rabarbarem:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • szczypta soli

Budyń:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×38 g)
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • około 250 g rabarbaru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy

Przygotowanie Tarty z budyniem i rabarbarem:

  1. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Całość posiekać nożem lub siekaczką, aż powstanie kruszonka. Następnie wbić żółtko, dodać 2 łyżki śmietany. Początkowo wymieszać nożem, a następnie ręką wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. Rabarbar umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki o długości około 1,5-2 cm. Przełożyć do miseczki, dodać cukier wanilinowy i wymieszać.
  3. Formę do tarty wysmarować masłem.
  4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odkroić 2/3, a pozostałą część zawinąć i ponownie włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej na kształt koła o grubości około 3-4 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 12-15 minut.
  5. 500 ml mleka wlać do garnka. Dodać cukier. Garnek wstawić na gaz i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak przygotowaną mieszankę budyniową wlewać strumieniem do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż powstanie gęsty budyń.
  6. Przygotowany budyń przełożyć na podpieczony spód tarty. Wyrównać. Następnie na wierzch wysypać pokrojony rabarbar (lekko wcisnąć w budyń). Wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut.
  7. Polecam wypróbować przepis na ciasto kubeczkowe z rabarbarem.
Tarta z budyniem i rabarbarem
Tarta z budyniem i rabarbarem
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Rabarbarowe brownie - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *