Menu Zamknij

Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami to jeden z prostszych pomysłów na smaczne wypieki z wykorzystaniem świeżych owoców. Możemy je robić począwszy od wiosny, aż do jesieni, w zależności od tego, na jakie owoce jest sezon. U mnie w chwili obecnej jest to ciasto z truskawkami, ale w najbliższej przyszłości zrobię je z borówkami lub porzeczkami, itp. Ciasto ucierane z truskawkami przygotujemy w bardzo krótkim czasie, bo wystarczy nam na to zaledwie 20 minut plus czas pieczenia. Ja to ciasto zrobiłam z kruszonką, ale można ten punkt pominąć i ciasto po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Ważną zasadą przy robieniu tego wypieku jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto ucierane z truskawkami po upieczeniu jest pulchne i wilgotne, a następnego dnia nic nie traci ze swojej świeżości. Robi się je szybko i szybko znika z talerza. Jest doskonałe do kawy.

Ciasto ucierane z truskawkami

Składniki na blachę o wymiarach 22×28 cm.

Składniki na Ciasto ucierane z truskawkami:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (200 g)
  • 2/3 szklanki cukru (160 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 600 g truskawek

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
Ciasto ucierane z truskawkami

Przygotowanie Ciasta ucieranego z truskawkami:

  1. Z truskawek usunąć szypułki, umyć, przełożyć na sitko w celu odsączenia z nadmiaru wody.
  2. Miękkie masło przełożyć do miski. Ucierać mikserem na niskich obrotach dodając cukier, aż powstanie puszysta masa. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Po wchłonięciu jednego jajka, dodawać następne. Odłożyć mikser. Do masy jajecznej wsypać proszek budyniowy, wymieszać szpatułką. Następnie dodawać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać.
  4. Na wyrównane ciasto ułożyć truskawki. Jeżeli mamy większe truskawki to przekroić je na pół i układać miejscem przecięcia do góry.
  5. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać zimne masło, posiekać nożem. Następnie ręką szybko zagnieść kruszonkę i posypać nią przygotowane ucierane ciasto z truskawkami.
  6. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec przez 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, ale w miejscu, gdzie nie ma truskawek. Jeżeli jest suchy to ciasto wyjąć. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  7. Polecam wypróbować przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami.
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *