Truskawkowa kawa mrożona to idealny orzeźwiający napój na upalne letnie dni. Kawa i owoce to zaskakujące połączenie, które doskonale sprawdza się w okresie wiosenno-letnim. Taki napój możemy przygotować z różnych sezonowych owoców. W moim przypadku są to truskawki, ale mogą to być również maliny, borówki, itp. Truskawkowa kawa mrożona z dodatkiem lodów nie tylko chłodzi, ale też pobudza w upalne dni. Dodając do kawy mrożonej z truskawkami bitą śmietaną może ona też zastąpić tradycyjny deser. Taka truskawkowa kawa mrożona szybko ugasi nasze pragnienie, ale też zaspokoi apetyt i doda energii. Ja przygotowałam ten napój na bazie kawy rozpuszczalnej, ale można ją zastąpić tradycyjną kawą sypaną lub Inką. W przypadku, gdy postanowimy użyć kawy Inki to truskawkowa kawa mrożona może być podawana również młodszym smakoszom.
Składniki na Truskawkową kawę mrożoną:
- 2 kulki lodów o smaku truskawkowym
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
- około 200 ml mleka krowiego
- bita śmietana
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie Truskawkowej kawy mrożonej:
- Kawę rozpuszczalną lub kawę Inkę wsypać do szklanki i zalać gorącą wodą. Odstawić do wystudzenia. W przypadku gdy używamy kawy sypanej to należy ją po zaparzeniu i ostudzeniu oddzielić od fusów.
- Do wysokiej szklanki, w której będziemy przygotowywać napój kawowy przełożyć lody truskawkowe, wlać ostudzoną kawę, dodać zimne mleko (tak, aby pozostało miejsce na bitą śmietanę). Wierzch kawy udekorować bitą śmietaną i kawałkami truskawek. Całość można dodatkowo posypać startą gorzką czekoladą.
- Polecam wypróbować przepis na kawę mrożoną.